Nya studenter riktar sina blickar mot framtiden

DAGS ATT FIRA. Ida Lindgren och Fanny Läckström är två av de nya studenterna vid Borgå Gymnasium. Bild: Jon Nyqvist

Det var fullständigt sommarväder när de nya studenterna tågade ut ur Borgå Gymnasium på lördagen. I år rörde sig studentdimissionens tema kring framtiden och alla de utmaningar den kan bjuda på.

Sångbladen fick också användning som fläktar då temperaturen i Borgå Gymnasiums festsal steg i takt med sommarvärmen utanför. Biskop Björn Vikström och rektor Monica Johansson bildade en kontrast mellan framtiden och det förflutna genom sina tal.

– Även om vi ofta pratar om övergångsriter så betyder det inte att allt som har varit bara försvinner. Håll kvar i era minnen från er tid på gymnasiet. Det är nu en del av er identitet, säger Vikström i sitt tal.

Johansson riktade blicken mot framtiden. Hon beskrev de olika krav som kommer att ställas på ungdomarna då de i framtiden ger sig ut i arbetslivet.

– Man uppskattar att ungefär hälften av de yrken som finns i dag kommer att försvinna inom fem till tio år medan många av er kommer att ha jobb som man inte ens har uppfunnit ännu, säger Johansson till de nya studenterna.

Som ett exempel tog Johansson upp likheten mellan robotikens nutida framryckning och den industriella revolutionen. Hon nämnde innovation och artificiell intelligens som några av framtidens nyckelord.

– Det vikigaste är ändå att ni faktiskt är intresserade av den bransch ni väljer. Det är nyckeln till ett lyckligt studie- och arbetsliv, säger Johansson.

Också gymnasiet står inför ändringar, men Johansson betonar att en sak inte kommer att förändras.

– En stark allmänbildning kommer att vara kärnan av det vi gör också i framtiden.

Mellanår

Ute på gården väntar en stor skara familjemedlemmar på att de nya studenterna bokstavligen bärs ut i det varma solskenet. Gården förvandlas till ett hav av kramar och lyckönskningar.

Ida Lindgren och Fanny Läckström hör till de nya studenterna. Deras glädje går inte att dölja.

– Visst känns det underbart att bli klar, säger Lindgren.

Båda har liknande planer angående den nära framtiden.

– Vi kommer nog att ta ett mellanår och resa, säger Läckström.

Lindgren har ännu inte bestämt sig för vad hon ska studera efter sitt mellanår men Läckström har siktet inställt på Helsingfors.

– Planen är att söka in på Svenska social- och kommunalhögskolan, säger Läckström.

Mer läsning