Nya restriktioner i huvudstadsregionen – inga publikevenemang med över 20 personer

Jan Vapaavuori, borgmästare i Helsingfors, informerade på fredagen om nya coronabegränsningar i huvudstadsregionen. Arkivbild. Foto: Ari Sundberg/SPT Bild: Ari Sundberg/SPT

Både förbud och rekommendationer föreläggs huvudstadsregionens invånare då flera av Nylands städer har nått fasen med samhällsspridning.

Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla har nått den tredje och mest allvarliga fasen av coronaepidemin, samhällsspridningsfasen. I dag, fredag, informerade huvudstadsregionens koordinationsgrupp för coronaviruset om nya restriktioner för området, men rekommenderar också resten av Nyland att ta i bruk åtgärderna.

I Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt är incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, för de senaste 14 dygnen över 100.

Syftet med åtgärderna är att förhindra att epidemin accelererar strax före jul och att man då blir tvungen att införa ännu hårdare begränsningar.

–  Om vi de närmaste tre veckorna sköter oss ordentligt har vi en möjlighet att fira julen i lugn och ro, säger Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori.

Åtgärderna delas in i två grupper: förbud och rekommendationer.

–  Det egentliga kravet gäller publika evenemang där endast 20 personer får delta, säger Vapaavuori.

Förbudet kommer från regionförvaltningsverket i Södra Finland och gäller i tre veckor från och med måndag. Rekommendationen med högst 10 personer på privata tillställningar som togs i bruk den 13 november fortsätter tills vidare. Detta gäller även studentfester och familjesammankomster.

Här kommer ett citat.
Om vi de närmaste tre veckorna sköter oss ordentligt har vi en möjlighet att fira julen i lugn och ro."]

Hobbyverksamhet avbryts

En stor del av den hobbyverksamhet som städerna ordnar inomhus för vuxna ställs in från och med måndag. Begränsningen gäller lagsport och annan idrott där man är i kontakt med andra. Man rekommenderar även privata aktörer att följa samma linje. Begränsningen gäller inte professionella idrottare.

Offentliga lokaler såsom bibliotek och simhallar får ha öppet och fortsätta ta emot hälften av sitt vanliga besökarantal.

Elever i årskurs 7-9 ska börja använda munskydd i skolan. Rekommendationen gäller tills vidare. Man ökar också distansundervisningen i andra stadiets utbildning.

På arbetsplatserna rekommenderar man att all personal använder munskydd. Personer som jobbar inom småbarnspedagogiken rekommenderas att använda munskydd i mån av möjlighet, speciellt personal som rör sig bland flera grupper.

Situationen har blivit allt allvarligare under de senaste dagarna. Samtidigt finns det en risk att den blir ännu svårare.

Dessutom väntas nya åtgärder för restauranger, barer och kaféer. Vapaavuori säger att regeringen fattar beslut om dem i ett senare skede.

–  Det vi vill säga i dag är att situationen har blivit allt allvarligare under de senaste dagarna. Samtidigt finns det en risk att den blir ännu svårare. Därför är det viktigt att vi nu inför nya åtgärder och speciellt att människorna följer dem, säger Vapaavuori.

Institutet för hälsa och välfärd rapporterade på fredagen om 461 nya fall av covid-19 under det senaste dygnet. Incidensen i hela landet ät 58,7.