Nya oaser på östra åstranden

UTESERVERING. Det större av två nya kaféer ska byggas på den här platsen. Bild: Kristoffer Åberg

När säsongen för uteserveringar med utsikt över ån tar vid i början av maj är utbudet ännu större än tidigare.

Företaget River Team Oy driver Kafé Jokiranta och har dessutom hand om tjänsterna i stadens gästhamn. Nu ska River Temat bygga ut sin nuvarande verksamhet med två nya kaféer. Det större av de två kaféerna byggs i östra åstrandens norra ända, intill Mannerheimgatans bro.

– Glasskiosken som tidigare stått där försvinner, men inte själva glassförsäljningen. Den sker i stället i det nya kaféet. Till sortimentet hör givetvis också andra kafévaror som kaffe, läsk, något smått att äta. Dessutom ska det säljas alkoholhaltiga drycker i kiosken, men de är på inget sätt vår huvudgrej, säger Pekka Haapalainen, styrelseordförande för River Team.

Kafébyggnaden blir 35 kvadratmeter stor och till den hör också en 50 kvadratmeter stor terrass.

– På grund av vintern har vi ännu inte kommit i gång med bygget, men vi räknar med att kunna starta arbetena i april.

Ett mindre kafé

Kafé Jokirantas verksamhet och gästhamnstjänsterna fortsätter i samma utsträckning som hittills. Servicen för båtfarare som gästar Borgå är väl inkörd och har betjänat besökarna redan i närmare tjugo års tid. River Teams andra nybygge ska resa sig i nära anslutning till gästhamnen.

– Kaféet blir betydligt mindre än byggnaden vid Mannerheimgatans bro. I kaféet ska vi sälja stort samma varor som i det andra kaféet, men omfånget på sortimentet är mindre.

Mer läsning