Nya nischer och påfund under Lovisas superveckoslut

FORDON FRÅN FÖRR. Maskiner av olika slag passade bra in i på det så kallade skrot torget i Isnäs. Bild: Peik Henrichson

Lovisa Historiska Hus fortsätter att utvecklas mot en allt mer avancerad antik-, hantverks- och samlarmässa vid sidan av den ursprungliga idén med öppna hus och trädgårdar. Men lyckligtvis handlar marknadslarmet inte bara om lösryckta loppmarknadsstånd och pop up-kaféer, utan också om klart profilerade helheter.

En ny genomtänkt helhet har Päivi Melamies skapat på Alexandersgården vid Alexandersgatan 8, det vill säga i samma fastighet där restaurang Bella och Östnylands Andelsbank finns. Innergården fungerade i år främst som en hantverksmarknad där hantverkare inom olika fack berättade om sina tekniker och sina material. Här finns ett stort potential att i framtiden samla en allt större skara hantverksintresserade besökare till Lovisa, i synnerhet som Päivi Melamies efter sin pensionering också startat en ambitiös blogg och rådgivningssida för lärare och andra hantverksintresserade under namnet Käsityötunti.

HANTVERKSENTUSIAST. Päivi Melamies, som äger fastigheten kring Alexandersgården, kan i dag ägna sig åt sin stora passion hantverk. Bild: Peik Henrichson

– Nu väntar jag på att bloggen ska få en miljon läsare, skämtar Päivi Melamies. Jag njuter så av att ha tid att ägna mig åt det som jag tyckte var det roligaste i lärarjobbet, och utnyttja allt det jag lärt mig efter 40 år som pedagog.

Historiska affärslokaler

På samma innergård hade också fotografen, företagaren och hantverkaren Linda Varoma slagit upp dörrarna till sin arbetslokal som går under namnet Wärkstan, och som för länge sedan fungerade som snickeriverkstad. Päivi Melamies gläder sig också över att hon lyckats hyra ut det före detta bageriet på Alexandersgatan åt floristen Nina Stenvik vars nystartade Dream Flower i många inredningsdetaljer har lyckats bevara den ursprungliga stämningen från bagerilokalen från början av 1900-talet. Däremellan har bland annat tidningen Östra Nyland arbetat i samma fastighet.

HANTVERKARE OCH FOTOGRAF. Linda Varoma ställde ut både hantverk och fotokonst på Alexandersgården. Bild: Peik Henrichson

GAMMALT BAGERI. Floristen Nina Stenvik kan titta i sin mobil hur affärslokalen såg ut när här var ett bageri för cirka hundra år sedan. Bild: Peik Henrichson

Flera av de antikstånd man tidigare år kunnat se på Alexandersgården hade i år flyttat till Gamla apotekshuset vid Alexandersgatan 6.

Men det största markandsjippot var som vanligt Samlar- och antikmässan i Lovisa Gymnasium där Paavo Sistola och Eddie Bruce arbetat febrilt de senaste månaderna för att få allt att klaffa för de över 30 försäljare som samsas om utrymmet i gymnasiebyggnaden. Eddie Bruce är själv kanske mest känd för sina fotoobjekt med Lovisaanknytning.

I sin nuvarande form har Samlar- och antikmässan funnits nästan lika lång tid som Lovisa Historiska Hus, men föregångaren till den nuvarande mässan startade redan år 1985 med Eddie Bruce som initiativtagare.

LOPPMARKNADER ÖVERALLT. En stor del av besökarna är mer intresserade av de otaliga loppmarknaderna än de historiska husen. Bara 4000 av de 15000 besökarna har köpt en biljett till LHH. Bild: Peik Henrichson

– Då hade vi några år också offentlig auktion, men den slutade vi med för det är alltid begränsat vilka föremål man kan få på plats, berättar Bruce. Sedan körde vi också med budgivning per post och telefon, och hade tidvis en stor skara budgivare. På den tiden var vi exempelvis tre personer som bara postade leveranser i en vecka.

För Eddie Bruce har den här verksamheten inte varit speciellt lukrativ. Det han själv förtjänat på allt arbete med samlarauktioner och -mässor begränsar sig till det lilla han fått för objekt han själv sålt.

– Men jag har varit samlare så länge jag kan minnas, säger Eddie Bruce. När jag var sju år blev jag intresserad av frimärken för att syrran hade en frimärkssamling.

Gamla hus och Airbnb

En annan märkbar utvecklingstrend för Lovisa Historiska Hus är att byarna i Lovisa medverkar med allt högre profil. Strömfors är redan från tidigare ett känt besöksmål av smått idyllisk karaktär, men i år har också Isnäs profilerat sig på ett alldeles eget sätt. På Ångmaskinsmuseets gård fanns i år ett skrottorg (Rompetori) där stilarten var mer rough edge än pastorala vyer. Här stötte man bland annat på svunna tiders motorcyklar, bilar och traktorer, och även försäljningsstånden utstrålade retro med gamla tiders sedlighetsförkunnande skolplanscher.

RETROSTIL. På Ångmaskinsmuseets gård i Isnäs var till och med de ålderdomliga skolplanscherna på ett lustigt sätt förkunnande. Bild: Peik Henrichson

Och alldeles nära Ångmaskinsmuseet hade Labby gård igen öppnat sina dörrar. Gården är inte lika känd som många andra gårdar i Lovisa, men väl värt ett besök även andra tider än under LHH-evenemanget. Här kan man nämligen boka in sig året om genom Airbnb, och släkten Näri som bebor de olika byggnaderna på gården berättar gärna om gårdens historia.

– Det här med Airbnb har varit ett försiktigt trevande för oss, berättar Emilia Näri som tillsammans med mannen Juha Näri och två söner bor i nedre våningen av huvudbyggnaden.

– Det fina med Airbnb är att man som företagare kan starta från noll, exempelvis med bara en säng eller soffa, och med tiden sedan utveckla det till ett mer sofistikerat härbärge. Nu hyr vi ut hela den övre våningen för Airbnb-boende, och tillhandhåller också lämpliga rum för seminarier och kursverksamhet.

I den gamla bagarstugan från 1700-talet har genom åren bebotts av familjer som arbetat på gården. Senare har de små bostäderna slagits ihop och byggnaden tjänar nu som hem åt Mauri Näri som tillsammans med sin bror köpte Labby gård på 1960-talet.

Mauri Näri känner bra till gårdens komplicerade historia, där det tidvis gått bra och tidvis sämre för de olika tidigare ägarna. Men det viktigaste att känna till är kanske ändå att Willian Thuring i tiderna ägde gården, och nu restaureras det mesta så att gården ska se ut som på Thurings tid.

– När vi köpte gården fanns här 50 kor och trettio suggor, berättar Mauri Näri. Men nu produceras här närmast ekologiskt kött. Lantbruket har förändrats väldigt mycket under de senaste decennierna.

BERÄTTAR GÄRNA. Mauri Näri på Labby gård berättar gärna om gårdens historia. Bild: Peik Henrichson

Mer läsning