Nya kurser i nya utrymmen

ELEKTRONISKA TAVLOR. Här är det lätt att skriva och sudda, elektroniskt, visar Maria Malin. Kursdeltagarna är nöjda, det lättare att läsa texten än på vanliga svarta tavlor. Bild: Stina Jäderholm

Det är splitter nytt och fräscht i Borgå medborgarinstituts svenska rum i Lyceiparkens skola.

– Alla som kommer hit för första gången brukar berätta att de gillar allt det nya och att färgerna känns fina, säger Maria Malin. Själv tycker jag bäst om de orange golven.

En fräsch inlärningsmiljö ger bättre resultat, också när man är vuxen och själv har fått välja vad man studerar, som på medborgarinstitutet.

Kombi heter det tvåspråkiga medborgarinstitutet i Borgå och den svenska delen, de svenska rummen, finns liksom förr i Lyceiparkens skola. Hit flyttade man redan 1979, men under de senaste årens sanering och renovering har MI erbjudit sina kurser i baracker, precis som Lypa. För kursdeltagarna var inte alltid så lätt att hitta rätt barack för rätt kurs, visade det sig.

– I november flyttade dagskurserna in i skolhuset igen och från januari har också kvällskurserna hittat hem, säger Malin. På kvällarna lånar vi dessutom klassrum av Lypa.

kan göras till www.borga.fi/medborgarinstitutet

eller till 019 5202660 måndag till torsdag klockan 10-16.

Staden har ju som mål att fastigheterna ska komma till nytta under en så stor del av dygnet som möjligt.

Ingång sker nu från gårdssidan, från den dörr som är närmast Biskopsgatan.

Bekvämt

Maria Malin och Maarit Lehto visar runt i de nya undervisningsrummen, fyra stycken i olika storlekar och för olika behov.

Här har vi dataklassen. När släktforskarna samlas här dras det in en massa extra stolar, det riktigt glöder om deltagarna.

– Här har vi dataklassen. När släktforskarna samlas här dras det in en massa extra stolar, det riktigt glöder om deltagarna, berättar Lehto.

I språkrummet sitter deltagarna i halvcirkelform, men borden och stolarna kan grupperas om allt efter behov. I det största rummet finns det plats för stora arbeten. Här kan man lära sig navigera eller rita klädmönster.

– De här borden går att höja och sänka och det är bra till exempel när man syr, visar Malin. Och för den som kommer hit efter en arbetsdag när man suttit på kontoret eller bakom ratten är det skönt att kunna stå vid ett högt bord.

Maarit Lehto demonstrerar stolarna som gungar. Den som behöver ha stenkoll på sitt hantverk, som till exempel knypplare, mår bra av att sitta i stolar som gungar så långt fram att man kan böja sig över sitt arbete utan att belasta ryggen.

Där högstadieeleverna njuter av säckstolar vill de litet mognare MI-deltagarna sitta stadigt, kanske till och med i stolar som är litet högre än vanligt.

Nya kurser

Det finns gott om kurser som startar först i vår, i mars eller i april, och till en del av dem finns det lediga platser. Man kan ta hygienpass, lära sig danska, hur man börjar blogga och hur man själv fixar cykeln i sommarskick. Dessutom hålls kurser i matlagning, allt från sushi till cupcakes, och i fotografering.

– Vi börjar med teori och går sedan ut i naturen med kameran, berättar Maarit Lehto. Under den sista träffen blir det genomgång och feedback.

Man kan gå en datorkurs i Gmail och Google Drive, men om man behöver hjälp med speciella utmaningar är det bara att ta med sin apparat och titta in på dataöppet – drop in på tisdagar mellan klockan 16 och 18. Här får man snabb hjälp med mindre dataärenden för en engångssumma på 10 euro som berättigar till flera besök.

Den som känner att den behöver individuell hjälp kan beställa tid till dataöppet på tisdagar mellan 13.30 och 19. Då är avgiften fem euro för en timme.

Mer läsning