Nya hotellföretagarna får kungligt bemötande

VÄLKOMMET BESÖK. Airi Kallio var glad för att Arttu Hirvonen och Joakim Seeberg hade tid för ett besök på fredagsmorgonen. Bild: Kristoffer Åberg

Valtimohusets nya hotellföretagare håller tummarna för att ingen överklagar projektet. Besvärstiden går ut den 23 oktober. Hittills har reaktionerna bland ortsborna varit överväldigade och bemötandet är minst lika positivt då Arttu Hirvonen och Joakim Seeberg deltar i ett morgonmöte i Gamla stan.

Airi Kallios traditionella morgonträffar brukar locka mycket folk men den här gången är intresset extra stort eftersom de nya hotellplanerna intresserar hela bygden. Det är fredag morgon och klockan närmar sig halv nio, då tillställningen "Uppdatera din morgon" ska starta.

Kallio inleder med aktuella frågor för Gamla stan överlag och påpekar att mycket av det man diskuterat på mötena hittills lett till konkreta åtgärder.

– Exempelvis företagens öppethållningstider hittas nu på webben. Skymningsbelysningen är också på plats och folk är förtjusta. Birgitta Palmqvist har lovar ordna en guidad tur i Gamla stan för stadens ledande tjänstemän, en sådan behövs eftersom nytt folk har anställts. Och så vidare.

Hon uttrycker också sin förhoppning om att staden äntligen ska se till att det finns tillräckligt med allmänna toaletter på området. Det här temat har diskuterats på otaliga morgonmöten.

– Helsingfors bygger nästa år tio nya toaletter, det har Jan Vapaavuori lovat. Varför är frågan så känslig i Borgå?

Hon framhåller att bajamajor inte är dagens melodi, turisterna vill ha riktiga toaletter.

– I dag står företagarna till tjänst för den här servicen, så får det inte vara.

Arttu Hirvonen och Joakim Seeberg gör nu sällskap och wc-frågan berör delvis också dem. Stadens allmänna toaletter finns ju mitt i Valtimohuset och då byggnaden blir hotell ska de bort.

– Hotellet har förstås egna toaletter, men de allmänna ska flyttas, säger Hirvonen som förklarar att staden måste ta ställning till saken.

Projekt som tagit tid

Hirvonen och Seeberg har fått sitt morgonkaffe och det är dags för presentation. De säger att tanken om ett hotell i Valtimohuset föddes redan för två år sedan och det var då de kontaktade staden.

– Vi är barndomsvänner och har väldigt länge funderat på gemensamma projekt. Själv har jag vuxit upp i en kulturhistorisk miljö och upplevt turismbranschen på nära håll, förklarar Arttu Hirvonen vars föräldrar driver Rudom gård i Lappträsk.

Han säger att till gården kommer man som gäst och det är lite av den här känslan turistbesökarna också ska ha då de besöker Valtimohuset.

Arttus bror Erkka Hirvonen som kommer att leda hotellet bor tillsvidare i Dubai.

– Erkka har lång erfarenhet av att jobba i internationella toppteam inom hotellbranschen. Då tiden är mogen flyttar han till Borgå.

Joakim Seeberg blev restonom år 2000 och jobbade inom hotellbranschen i USA i sex års tid. Familjen återvände till Finland för att de två döttrarna skulle få gå i skola här och pappa Joakim började jobba vid Haiko gård.

– Efter det hittade jag mig i finansbranschen och blev småningom delägare i ett mäklarhus, där jag nu jobbar.

Släkthistoria

För honom är Valtimohuset speciellt intressant eftersom farmodern bott här.

– Hennes pappas advokatbyrå fanns också i byggnaden. Farmor har bland annat berättat om hur hon blickade ut från fönstret och följde med livet på Krämaretorget, där det fanns en bensinstation. Mannerheimgatans bro existerade ju inte och folk roddes över ån.

Arttu Hirvonen framhåller att då trion sökte investerare vände man sig till personer som brinner för den här sortens utvecklingsprojekt och dessutom är lokala.

– De ska också ha något att ge. Vi lyckades på en kort tid samla framgångsrika företagare, vilket vi är väldigt glada för.

Till teamet hör som bekant nu också Roni Collin, Toni Oksanen, Simo Seistola och Matti-Pekka Sävelkoski. Den sistnämnda bor i Esbo.

Vad Borgå kommer att få är ett högklassigt boutiquehotell som förknippas med husets och områdets historia. Ägarna satsar hårt på samarbete.

– Hotellet kommer exempelvis inte att ha en egen matrestaurang eftersom staden redan har ett högklassigt krogutbud, förklarar Hirvonen.

Finlands bästa frukost ska gästerna visserligen kunna äta på hotellet och en bar hör också till.

– Vi hoppas kunna utveckla bottenvåningen till ett slags vardagsrum, som kan utnyttjas på olika sätt. Vi har redan tankar på att lokala konstnärer ska kunna ha utställningar här.

I hela världen

Marknadsföringen sker internationellt och avsikten är att tillsammans med andra lokala företagare skapa olika servicepaket som får turisterna att stanna längre på orten än bara en natt.

Om inga besvär lämnas in räknar man med att planeringen från och med i höst tar cirka ett halvår och hotellet står klart om något år.

De hyresgäster som i dag finns i huset får stanna kvar under planeringstiden. Också stadens idrottsbyrå verkar i byggnaden och lokalitetsdirektör Börje Boström säger att den måste få nya lokaler.

– Vi har inte hunnit se på den här frågan ännu, men den blir nog löst.

Vart de allmänna toaletterna ska ta vägen är också en fråga som måste få svar relativt snabbt.

Projektets delägare är Arttu Hirvonen, Erkka Hirvonen, Joakim Seeberg, Roni Collin, Toni Oksanen, Simo Seistola och Matti-Pekka Sävelkoski.

De vill köpa huset för 675 000 euro.

Besvärstiden går ut den 23.10.

Om allt går vägen kan boutiquehotellet öppna om cirka två år.

Antalet rum blir 55-65.

Mer läsning