Nya hjärtstartare i sju butiker

LEKTION. Mirva Lehtikangas och Fanny Forsblom övar medan Anders Blomberg övervakar. Bild: Kristoffer Åberg

Hjärtstartaren kan rädda liv och därför övar personalen vid Varuboden-Osla nu intensivt hjärt-lungräddning. Andelslaget har köpt 21 hjärtstartare och placerar ut sju av dem i Östnyland.

– Det är sällan man ser så här motiverade adepter, säger Anders Blomberg, beredskapsutbildare inom Finlands Röda Kors.

Runt omkring honom jobbar ett trettiotal Borgåanställda vid VBO med att återuppliva, att placera "medvetslösa" kolleger i framstupa sidoläge och att försäkra sig om att andningsvägarna hålls fria hos en person som sjunkit ihop livlös i sin stol eller kanske i en bil.

– Egentligen var det meningen att personalen skulle öva ute i de allmänna utrymmena i Lundi, så att också kunderna hade fått följa med och kanske lärt sig något nytt, säger Tuija Rytkölä, också hon från Röda Korset.

– En del av deltagarna drog sig ändå för att öva inför publik så vi flyttade till ett litet mer avskilt utrymme.

HÄR HÄNGER DEN. Bild: Kristoffer Åberg

Det viktiga är att personalen får återuppliva sina kunskaper i första hjälpen och att de lär sig använda de nya hjärtstartare som VBO har köpt till 21 av sina verksamhetspunkter.

Lättillgängligt

– Folk är i helt i onödan rädda för att använda hjärtstartaren, säger Rytkölä. Den kommer inte att ge stötar om det inte behövs. Varannan minut gör startaren en ny analys av läget och den ger klara direktiv om vad hjälparen ska göra i varje enskilt fall.

– Defibrillatorn finns till för att stänga av hjärtats felaktiga rytm. Den kan inte starta ett hjärta på nytt, men den ger de rätta instruktionerna så att patienten kanske kan återupplivas när ambulansen kommer på plats, säger Blomberg.

Forskning visar att en rätt använd hjärtstartare kan rädda mellan 50 och 75 procent av alla dem som fått en hjärtinfarkt. Därför är det viktigt att hjärtstartarna är lättillgängliga.

I Lundi har hjärtstartaren placerats på första våningen, bredvid de allmänna toaletterna.

– Men den borde skyltas bättre, säger Blomberg. Nu är både hjärtstartaren och räddningsskåpet alltför anonymt placerade.

DEFIBILLATOR I ANVÄNDNING. Bild: Kristoffer Åberg

Tryggt med utbildning

Janina Luhtasela jobbar på kemikalieavdelningen och har senast deltagit i en första hjälpen-kurs för några år sedan.

– Men jag aldrig behövt använda mig av mina kunskaper. Det är bra med upprepning och tidigare visste jag inte ens hur en hjärtstartare fungerade.

– Det känns tryggt att vi alla blir utbildade samtidigt, då kan man alltid be om hjälp om det är något man undrar över.

Hjärtstartare kommer under maj månad att placeras ut i S-marketarna i Söderkulla, Nickby, Borgå centrum, Näse och Lovisa. Dessutom placeras en startare i Lappträsk Sale och en i ABC Kungsporten i Gammelby.

Mer läsning