Nya grenar lockar på sportlovet

INNE OCH UTE. Syskonen Victoria och Veronica Laine, Vera Hagelberg och Ronja Renlund trivs på lägret. Förutom olika inomhusaktiviteter kommer barnen också att få åka skida, åka skridskor och pulka. Bild: Kristoffer Åberg

Den traditionella sportlovsgrenen längdskidåkning har minskat i popularitet, många barn äger inte ens ett par skidor. Men på Borgå stads idrottsläger som ordnas under början av veckan kan man se att barnens intresse för att röra på sig inte försvunnit.

– Poäng till det röda laget, ropar hjälpledare Christian Bremer med bärande röst.

De tjugofem barnen i åldern 8–12 år som springer runt i Kokonhallen drar ner en aning på tempot och omgrupperar sig innan nästa runda av spelet Flagg kör i gång. Det tre dagar långa idrottslägret som ordnas av Borgå stads idrottstjänster har inletts för några timmar sedan. Jasper Iivari, 10, och Elliot Andersson, nästan 9, har båda varit med på lägret även under tidigare år och även nu är det skojigt.

MED FÖRUT. Elliot Andersson och Jasper Iivari har också tidigare varit med på idrottslägret. De ser båda fram emot att få skida och åka skridskor. Bild: Kristoffer Åberg

– Men vi har inte hunnit med så mycket ännu, säger Elliot.

– Före det här lekte vi namnleken, säger Jasper.

Syftet med den är att alla deltagare ska lära känna varandra. Barnen får i tur och ordning säga vad de heter, och så ska de komma ihåg namnen på dem som tidigare presenterat sig.

Både Elliot och Jasper ser fram emot utomhusgrenarna som står i tur under de påföljande dagarna.

– Jag väntar på att skida och skrinna.

– Jag också.

ROLIGT. Kasper Innala tittar fram ur ett av idrottsredskapen. Bild: Kristoffer Åberg

Populära läger

Det är idrottsinstruktör Päivi Häkkinen som fungerar som huvudledare på idrottslägret som har sin egentliga bas i Aurorahallen ett stenkast bort. Men förutom att gruppen kommit för att spela Flagg och äta lunch till Kokonhallen kommer man även att göra avstickare till andra av stadens idrottsplatser.

– På eftermiddagen kommer vi att åka pulka och på tisdagen blir det skridskoåkning och frisbeegolf inomhus. På onsdag ska vi åka skidor och vi ordnar också en lägerolympiad.

Päivi säger att idrottslägret tidigare gick under namnet skidläger och att längdskidåkning då hade en större roll i programmet.

– På den tiden åkte vi skidor varje dag men nu för tiden är det många barn som inte har några skidor. En viktig orsak är säkert de snöfattiga vintrarna. Då man ändå bara kan skida under några dagar per vinter är det många föräldrar som tycker det är onödigt att köpa skidor. Men även nu på idrottslägret ordnar vi någon form av utomhusidrott varje dag.

Våra läger är alltid fullbokade så man kan säkert dra slutsatsen att programmet är lyckat.

Tjugofem barn får plats på lägret och Christian Bremer säger att platserna reserverades snabbt.

– Våra läger är alltid fullbokade så man kan säkert dra slutsatsen att programmet är lyckat.

På torsdag ordnar idrottstjänsterna i Borgå en sportlovsutfärd till Hoplop i Konala i Vanda.

Parken är specialiserad på klätterväggar av olika slag.

Start från Krämartorget klockan 9.30, tillbaka cirka klockan 16.

Deltagaravgift 30 euro. Barnen bör vara minst 120 cm och väga minst 25 kg för att delta.

Mer information: idrottsinstruktör Päivi Häkkinen, 040 566 1049.

Anmälningar tas fortfarande emot på adressen www.borga.fi/sportlov-2019

Till torsdagens utfärd till Hoplop i Konala i Vanda finns däremot ännu platser kvar (se faktaruta) och Christian hoppas att flera barn ännu ska anmäla sig.

– Det är en helt annorlunda park än den Hoplop som tidigare fanns i Borgå. I Konala finns klätterväggar av olika slag. Det går ännu bra att anmäla sig.

Förmiddagspasset i Kokonhallen börjar vara över och det är dags att städa undan redskapen. Härnäst står lunchen i tur.

– Alla bollar till det här hörnet, hojtar Christan.