Nya företagare får coronaavdrag från hyran

Nu ser det ut som om servicehemmet Elsie i Nickby skulle kunna få en ny företagare som sköter lunchrestaurangen. Bild: Kristoffer Åberg

Kommunstyrelsen i Sibbo har beslutat att bevilja de nya restaurangföretagare som hyr in sig i kommunens lokaler en coronarabatt. Alla nya är i praktiken alla. Tre kafé- eller restauranglokaler väntas få nya innehavare inom en snar framtid.

De restaurangentrepenörer som startar sin verksamhet i Sibbo kommuns lokaler under 2021 får en sex månader lång och 50 procent stor rabatt på hyran.

– Vi resonerade att det är svårt att starta en ny verksamhet i det här läget, när restaurangbranschen blöder på grund av coronarestriktionerna, säger näringschef Elina Duréault.

Det här kan verka orättvist, för dem som redan har etablerat sig i kommunens lokaler, men några sådana finns inte. I stället väntar man nu på nya företagare i tre lokaler, det vill säga kaféet i Nickby social- och hälsostation, i Elsie och i Söderkulla Gård. Den fjärde kafélokalen, i biblioteket, har stängt under renoveringen.

Bråk om hälsostationens kafé

Beslutet om coronarabatt togs alltså officiellt först den 18 januari.

Ändå skrevs konkurrensutsättningshandlingarna om för kaféet i Nickby social- och hälsostation redan i oktober. De enda som sökte i den första omgången levde redan i tron att de kunde skriva avtal om lokalen när kommunen inledde en ny konkurrensutsättning, med en rejäl hyressänkning på grund av coronaläget.

Alla som vi just nu förhandlar med är erfarna i branschen och är helt medvetna om vad de ger sig in i. Men det är klart att hyressänkningen minskar på företagarnas risktagning.

– Nu hoppas jag att den företagare som vann den andra konkurrensutsättningen kan öppna i social- och hälsostationen i februari, säger Elina Duréault.

– Det här ärendet kunde kanske ha skötts på ett annat sätt. Den enda sökande i den första omgången kom sedan inte med i följande konkurrensutsättning och därför gick avtalet till en ny företagare.

Förhandlingar och avtal

Tre restaurangföretagare som verkat i Sibbo kommuns lokaler har under 2020 sagt upp sina kontakt. Den nya rabatten kan locka nya företagare, tror Elina Duréault.

Lokalitetsförvaltningens kundbetjäningschef Henna Martikainen bekräftar att hyressänkningen har varit ett trumfkort i förhandlingarna med nya entreprenörer.

– Alla som vi just nu förhandlar med är erfarna i branschen och är helt medvetna om vad de ger sig in i. Men det är klart att hyressänkningen minskar på företagarnas risktagning.

Företagaren i Nickby social- och hälsostation är klar, och vi är också mycket nära avtal med en företagare som vill etablera sig i Elsies lunchrestaurang.

– Företagaren i Nickby social- och hälsostation är klar, och vi är också mycket nära avtal med en företagare som vill etablera sig i Elsies lunchrestaurang.

Restaurangen stängde den första november i fjol.

– Dessutom underhandlar vi med en ny företagare som vill etablera sig i Söderkulla Gård, men där har vi ännu inte kommit så långt, säger Henna Martikainen.

Inga hyror på våren

Hyressänkningen i restauranglokalerna är en naturlig fortsättning på vårens hyreslösning i Sibbos lokaler för service, som frissor och massörer, och för kultursidan.

– Då efterskänkte vi hyran helt och hållet för några månader, säger Henna Martikainen. Det var naturligt eftersom hyresgästernas intäkter under vårens coronastängningar ofta var lika med noll.

– Också efter det har vi varit mycket flexibla och erbjudit möjligheter att flytta fram betalningarna.