Nya bussterminalen öppnade i festivalstämning

På tisdagskvällen invigdes bussterminalen i väntan på den verkligt stora förändringen: tågförbindelsen. Invigningen kanske kan beskrivas som en ny fas i Nickbys existens.

Med undantag för en liten detalj gick allt helt som tänkt i det som Sibbo kommun valt att kalla "Superinvigningen" – ett tillfälle på tisdagskvällen där man passade på att visa upp såväl den nya bussterminalen som informellt också biblioteket. Meningen var att kommundirektör Mikael grannas skulle hålla tal, men av olika orsaker föll det ansvaret på tekniska direktören Ilari Myllyvirta.

Ja, och så var inte terminalen riktigt ännu färdig som tänkt, men det ska det bli ändring på.

– Jag fick i går veta att det blir jag som håller talet, så det kom som en överraskning. Sedan är inte terminalen riktigt färdig ännu, och det betyder att entreprenören betalar böter. Den ska vara färdig före årsskiftet, säger Myllyvirta en halv timme innan det är dags för talet.

ARBETE. Utvecklingschef Lari Sirén tekniska direktören Ilari Myllyvirta står framför den nya terminalen som ännu inte är helt färdig. Bild: Max Nyberg

Många fler invånare

Myllyvirta är klart nöjd med vad man fått till stånd, trots förseningen. Den nya terminalen är en del av helheten som består av Nickby hjärta, det nya biblioteket och det nya dagiset – ett bildnings- och kulturcentrum som ska göra området ännu mera lockande för nya invånare.

Det är ändå bara ett mellansteg mot ännu större mål. Framtiden kommer att föra med sig allt större förändringar Nickby om det går som planerat, påpekar Myllyvirta. Dels är den nya terminalen egentligen bara ett mellansteg och tänkt att räcka för de tio kommande årens behov. Dels ligger den planerade tågförbindelsen inte alltför långt i framtiden.

– Tågtrafiken ska gå 2025, vi uppfattar det som realistiskt. När vi får en tågstation så får vi också en ny busstation, men det betyder inte att den här terminalen blir onödig. Tvärtom, den behövs ännu då.

Enligt planerna ska man vara i Helsingfors på 36 eller 37 minuter, med ett byte i Kervo.

Myllyvirta påpekar också att Nickby i allt snabbare takt förändras till ett centrum eller en stadskärna som enligt målsättningarna ska växa till nästan 10 000 invånare år 2030. Det är ett stort hopp från de nuvarande omkring 5 500 invånarna.

– Målsättningen ligger högt. Här ska finnas 4 000 fler invånare om tolv år.

LJUS. Invigningen lockade en hel del besökare. Bild: Max Nyberg

Följer nyfiket med

Utvecklingschef Lari Sirén, som stått för evenemangets planering, säger att målsättningen med kvällen är att låta invånarna bekanta sig med sin ort som är i utveckling. Det är också en form av julöppning eftersom kommunen inte arrangerade någon i år.

– Här finns bland annat street food, glögg och stånd där man kan köpa julklappar.

Själva namnet, Superinvigningen, var ursprungligen ett skämt. Det fastnade ändå.

– Varför inte? Vi inviger ju inte bara terminalen, utan också julen och informellt samtidigt biblioteket. Biblioteket har ju en egen invigning den 14 januari, säger Sirén.

Tisdagens invigning lockade till sig en hel del Sibbobor som minglade, höll i ballonger och hälsade på julgubben och maskotar som Sibbe-vargen. I biblioteket hade man en möjlighet att bekanta sig med de övriga gatuprojekten på Nickby Hjärtas område och byggandet i Sibbo Ådal, för att inte tala om själva biblioteket.

Bland besökarna finns Olli Törne med dottern Pihla. Familjen bor i Paipis, men Törne följer med intresse med vad som händer i Nickby. Pihla är för sin del mest nyfiken på ballongerna och Sibbe-vargen.

– Det är bra att få en bussterminal som det här. Jag har också personligen behov av att åka buss ibland. Det är viktigt att kollektivtrafiken fungerar, säger Törne.

Efter tio år i Sibbo är han förvånad över den senaste tidens utveckling i Nickby.

– Det har gått fort, och det byggs massor av nya hus. Man undrar bara vad som händer när tågen börjar gå. Redan nu börjar man se urbana trender i det som annars är ett centrum i landsbygden.

Nya bussterminalen

För tillfället fortsätter arbetet med att färdigställa terminalen.

Plattformarna 1–4 är i användning. Den sista plattformen, nummer 5, tas i bruk den 10 december när linjerna 986 och 987 börjar köra nya rutter i Nickby.

Busslinjernas rutter har inte förändrats på grund av den nya terminalen. Bussarna kör fortfarande via den gamla busstationen.

Det andra skedet av saneringen av Stora Byvägen omfattar även en ny anslutningsparkering, som byggs vid Skillnaden nära korsningen mellan Stora Byvägen och Nybrovägen.