Nya besked om vaccinationer i regionen

Åldersgruppen 65 till 69 år står nu i tur att få coronavaccin Bild: Kristoffer Åberg

Astra Zenecas coronavirusvaccin ges nu till alla i åldern 65–69 år i Borgå.

Åldersgruppen 65 till 69 år står nu i tur att få coronavaccin, uppger Borgå stad i ett pressmeddelande.

Sibbo uppger samma sak. Där kan personer mellan 65 och 69 år som hör till riskgrupp 1 igen beställa tider till vaccinering med Astra Zenecas coronavaccin. Tidsbeställningen öppnades på måndagen (29.3). På tisdag öppnas tidsbeställningen till vaccinering med Astra Zenecas vaccin också för två nya grupper: För 65–69-åringar som antingen är grundfriska eller som hör till riskgrupp 2.

Sibbo meddelar att THL har beslutat att coronavaccinationerna med Astra Zenecas vaccin kan fortsätta för personer som fyllt 65 år eftersom man inte observerat större risk för störningar i blodets koagulation.

Tidsbeställningen öppnas för såväl friska personer som riskgrupperna. Dessutom uppmuntras alla som är 70 år eller äldre att söka sig till coronavaccination, det finns gott om lediga tider.

Vaccinationstiderna för under 65-åriga i riskgrupperna 1 och 2 i Borgå har avbokats, eftersom Astra Zenecas vaccin ges endast till 65–69-åriga. Det är ännu oklart när vaccinationerna fortsätter. De som redan hade en bokad vaccinationstid måste beställa en ny tid senare.

De 65–69-åriga vars vaccinationstid avbokades har fått eller får en ny vaccinationstid per textmeddelande.

– Tyvärr kan vi inte skicka nya tider per textmeddelande till alla, eftersom det handlar om närmare 1 000 tider. Textmeddelanden skickas manuellt och när det handlar om personer i arbetsför ålder är det osannolikt att den givna tiden passar. Vi meddelar när vaccinationstider öppnas, säger utvecklingsdirektör Katja Blomberg i pressmeddelandet.

Astra Zenecas första förstärkningsvaccinationer har reserverats för maj. Information om hur man framskrider med dem ges senare.

– Vi beklagar att det kommer förändringar hela tiden men det är viktigt att vi följer de nationella riktlinjerna och handlar enligt dem. Vaccinationerna fortskrider hela tiden och var och en får vaccinationen på sin tur, säger chefläkare Kati Liukko.

Mera detaljerad information hittas på respektive kommuns hemsida.

Personer som i år fyller 70 och äldre, dvs. personer födda år 1951 eller tidigare. (Pfizer Biontech). Lediga tider finns i den elektroniska tidsbeställningen.

Vaccinationer för personer i åldern 65–69 år i riskgrupp 1 och 2. Den nedre åldersgränsen är födelsedagen, inte födelseåret. (Astra Zeneca) Den elektroniska tidsbeställningen öppnas måndagen den 29 mars klockan 10.

Alla 65–69-åriga. Den nedre åldersgränsen är födelsedagen, inte födelseåret. (Astra Zeneca). Den elektroniska tidsbeställningen öppnas onsdagen den 31 mars klockan 10.

Tidsbeställning: www.coronavaccinbokning.fi. Kräver bankkoder eller mobilcertifikat.

Telefon är möjligt: 040-145 5000. Numret har en återuppringningstjänst.