Ny triatlon i Strömfors lockar deltagare

TRIATLON VID STRÖMFORS. På söndag ordnas Strömman triatlon och då tävlar man i simning, löpning och cykling. Bild: Niklas Tallqvist

På söndag ordnas Strömman Triatlon med start från Strömfors bruk. Evenemanget har väckt intresse och hela 170 deltagare väntas på plats.

Söndagen den 26.7 ordnas Strömma Triatlon för första gången vid Strömfors bruk.

Tävlingen innefattar två olika distanser, sprintdistans eller en olympisk distans och med separata klasser för män och kvinnor. I varje distans kan högst 50 personer delta.

En av evenemangets arrangörer, Topi Lintukangas på Strömfors Outdoor Factory, säger att man förväntar sig cirka 170 deltagare till söndagens tävling.

– Alla större tävlingar har inhiberats, så jag tror att det är en delfaktor till att vi blivit så populära. Nivån bland dem som deltar varierar stort. Vi har sådana som har tävlat länge och varit till Hawaii (Ironman red.anm.), men också sådana som deltar i en triatlon för första gången.

Enligt Lintukangas lämpar sig Strömfors väldigt bra som tävlingsplats.

– Triatlon en populär sport i Finland, och det här är ett trevligt ställe att tävla på. Deltagarna får simma i ån, springa längs med bra grusvägar och cykla med skog runt sig.

Avstängda vägar

Startplats för tävlingen är Strömfors bruk, varefter deltagarna cyklar längs Bruksvägen till Elimävägen och längs Elimävägen 10 kilometer norrut till Mukkilagränden. Där vänder sedan cyklisterna och cyklar tillbaka längs samma väg. För att garantera säker cykling stängs vägavsnittet Bruksvägen–Mukkilagränden av mellan klockan 10–16.

Trafiken i området styrs till omvägarna som leder till Mosavägen och Näsbyvägen från norr. Dessutom sätter man upp skyltar i korsningen av Elimävägen och väg 170 och vid de viktigaste korsningarna längs med Elimävägen. Det finns en trafikdirigerare på plats längs med tävlingsrutten. Under tävlingen patrullerar dessutom en motorcykel längs med rutten för att vägleda idrottarna och personer som rör sig på området.

Det har hörts en del klagomål över att informationen om de avstängda vägarna skulle ha kommit för sent till de som berörs.

Enligt Lintukangas har arrangörerna informerat om arrangemangen så snabbt de kunde.

– Vi fick vårt beslut tre veckor sedan från NMT-centralen och då informerade vi om det stängda vägavsnittet genom skyltar och genom att sätta lappar i brevlådorna. Dessutom skrev jag om saken i områdets Facebook-grupp för företagare.

Lintukangas är inte förvånad över klagomålen, men säger att ingen kontaktat honom direkt.

– Det finns alltid någon som är missnöjd. Jag har ändå fått mycket positiv feedback. Evenemanget hämtar ju hit över 100 människor som inte varit vid Strömfors förut och ger därför mycket synlighet till orten.