Ny teatergrupp vill tänja på gränserna

SKATT. Miro Jerohin, Ria Bäckström och Heini Rautoma vid platsen där trollet gömt några av sina skatter. Den fjärde medlemmen i Teater KvG Tomi Korhonen är vid tiden för intervjun på turné med Skärgårdsteatern. Bild: Sonja Mäkelä

Nygrundade Teater KvG:s första föreställning är ett naturäventyr för barn.

Den nya fria teatergruppen Teater KvG består av de vid Novias scenkonstlinje utbildade dramainstruktörerna Heini Rautoma, Miro Jerohin och Tomi Korhonen samt filmmakaren Ria Bäckström.

– Vi vill tänja på gränserna för vad som är teater. Vi är tvärkonstnärliga och vi vill experimentera med spelplatsen och med formen, säger Heini Rautoma.

Fredagen den 29 juli är det premiär för gruppens första produktion, det tvåspråkiga naturäventyret Trollets vän – Peikon ystävä. Trollets vän spelas ute på ön Kampuslandet i Strömfors dit publiken får åka båt. Äventyret börjar ändå redan tidigare, genom den skattkarta som gruppen och grafiska formgivaren Samuel Salminen skapat. Med hjälp av den kan man hitta fram till platser där trollet gömt något. Den som hittar alla fem skatterna får en liten belöning på turistinformationen i Lovisa, och där kan man också skaffa sig Trollblocket med olika små uppgifter och enkla recept. Blocket behövs också under föreställningen.

Trollets vän handlar om Trollet och Skymningsstrålen.

– Föreställningen handlar om ett ensamt troll som försöker bli vän med en skymningsstråle, vilket inte är alldeles enkelt. Inspirationen kommer så klart från sången Päivänsäde ja menninkäinen, berättar Rautoma.

Temat är med andra ord hur man kan umgås och bli vänner över kultur- och språkgränser. Trollet, spelat av Jerohin, talar svenska, medan Skymningsstrålen spelad av Rautoma talar finska.

– Men det är en mycket fysisk föreställning som man förstår bra också utan att kunna båda språken. På spelplatsen finns fem stora jättekast, det vill säga stora stenbumlingar, så det blir mycket klättrande, säger Bäckström som står för föreställningens musikaliska inslag.

Tomi Korhonen, som inte är på plats vid tiden för intervjun, spelar geologen och folkloristen som fungerar som dramaguide och berättare i föreställningen.

Det var Heini Rautoma som hittade platsen med stenbumlingarna och genast väcktes tanken om att man borde spela teater där.

– Platsen är magisk och jag kom genast att tänka på att ett troll bor där, berättar hon.

Trollets vän är mer än en teaterföreställning, det är en helhetsupplevelse, säger gruppen.

– Ja, vi vill tänja på gränserna för hur teater kan göras och hur man kan aktivera publiken. Några barn som fick skattkartan förundrade sig över att skatterna faktiskt finns på riktigt. Upplevelsen blir så mycket mer levande än om man bara spelar inne i en black box. Det blir större än teater, mer verkligt, säger Jerohin.

– Och trollblocket är lite pedagogiskt. Vi vill väcka intresse för naturen hos barnen, säger Rautoma.

Frihet med egen grupp

Kvartetten bestämde sig för att grunda en egen teaterförening för att få en struktur att arbeta inom.

– Det är svårt att som ensam konstnär få finansiering för sina projekt, men har man en registrerad förening är det lättare att få saker gjorda, säger Jerohin.

– Det är ett forum för oss att göra vad vi vill och inte behöva kompromissa, vi kan vara experimenterande och djärva. Det är en möjlighet att göra konstnärligt arbete på våra villkor.

Teater KvG sysselsätter ändå inte medlemmarna på heltid, utan de arbetar med andra saker parallellt. Heini Rautoma spelar i sommar med i Djungelboken på Lurens sommarteater och Tomi Korhonen turnerar med Skärgårdsteatern som tekniker. Miro Jerohin har semester från sitt jobb som dramainstruktör vid Åbolands teaterskola. Ria Bäckström är på slutsträckan av sina filmstudier vid Åbo konstakademi. Hennes slutarbete är den 40 minuter långa novellfilmen Fast, som kommer i höst.

– Manuset skrevs av Tomi ursprungligen för scenen, och nu gjorde vi det med samma gäng till en film. Det var ett jätteroligt projekt, säger Rautoma.

Gruppens medlemmar är geografiskt utspridda längs kusten: Heini Rautoma och Tomi Korhonen har nyligen flyttat till Liljendal och Ria Bäckström och Miro Jerohin bor i Pemar.

– Teatergruppen är ett lim som håller ihop oss och som får oss att verkligen göra de saker vi planerar, säger Rautoma.

I början av juni var de alla samlade ute på ön Kampuslandet där Rautomas familjs sommarställe ligger, och där skrev och improviserade de ihop ramen för Trollets vän.

Nu hoppas gruppen att publiken hittar föreställningen trots att Teater KvG är ny. Om allt går väl är planen att nästa sommar turnera med Trollets vän i Österbotten och i Åboland.

Teater KvG:S nästa projekt, som drar i gång på vårvintern, är en serie kortfilmer och en kafé- och barturné med sketchartad teater.

– Det är något historiskt, om en befälhavare, säger Bäckström kryptiskt.

– Men det handlar inte om Mannerheim! inflikar Jerohin med ett skratt.

Analoga upplevelser

Namnet KvG härstammar från en bastukväll för några år sedan, då vännerna pratade om att grunda en teatergrupp och någon slängde fram bokstäverna kvg som ett skämt. De står för finskans uttryck "katso vaikka Googlesta", alltså "kolla upp det på Google", och syftar på att allt numera kan hittas på nätet.

I en sådan tid erbjuder teatern en viktig motvikt.

– I en tid då alla sitter framför sina skärmar erbjuder vi motsatsen, vi är allt annat än virtuell kommunikation. Teater handlar om aktiv kommunikation mellan människor och miljöer och om aktivt deltagande, säger Rautoma.

– I de enkla svarens tid när allting googlas försöker vi uppmuntra till djupare eftertanke och till upplevelser.

FAKTA

Trollets vän

Premiär: 29.7 kl. 18.

Övriga föreställningar: 30.7, 1.8, 7.8, 8.8, 12.8, 13.8, 14.8.

Förhandsbokning krävs, tel. 040 441 3156.

Start vid Ringborgsbryggan, Ringborgsvägen 26, Lovisa. Båttransport ordnas i samarbete med Skärgårdens vänner i Strömfors, och det är också möjligt att komma med egen båt.

Från 4 år.

Vid regn ställs föreställningen in.

Hela äventyret inklusive båtresor och plättstekning på slutet tar två och en halv timme.

Skattkartan finns bland annat på Lovisa bibliotek och i turistinformationen Lovinfo.

Dräkter av Tina Karvonen och grafisk formgivning av Samuel Salminen.