Ny skrattfest på Postbacken

PAPPAKANDIDATER FÅR DAMBESÖK. Kim Gustafsson, Annica Kellgren och Robert Jordas i Spanska flugan. Bild: Egil Green

När man lärt sig vad publiken gillar är det bara att tuta och köra. Postbackens Sommarteaters nya giv 2019 är igen en humorpjäs, närmare bestämt den klassiska farsen Spanska flugan. En pjäs med skrattgaranti i två timmar.

Det fanns en tid för inte så väldigt länge sedan då publiken på Postbacken Sommarteater under en handfull år upplevde vad man kunde kalla mera konstnärligt utformade pjäser. Trots goda föresatser kvarstod känslan av att de varken slog an eller var det som teaterbesökaren förväntade sig.

Därför övergick arrangerande Borgåbygdens ungdomsförbund till säkra kort genom att igen köra med komedi och fars – och alla var nöjda. Ja i fjol slogs rentav nytt publikrekord med komedin Charleys tant.

Komedierna har med andra ord följt på varandra redan i många år med kända engelska pjäsförfattare som affischnamn, men i sommar är det tyskarna Franz Arnold och Ernst Bach som står för galenskaperna på scenen. Urpremiären var så långt tillbaka som 1914.

HETT OM ÖRONEN. Kim Gustafssons senapsfabrikör har en del otalt med prästen Henrik Aldén. Bild: Egil Green

Föreställningen är en förväxlingskomedi, tokrolig så det räcker och blir över och impregnerad av såväl verbal komik som slapstick. Persongalleriet består av helt härliga typer med såväl fullblodsproffs som hobbyskådespelare i en skön men välfungerande blandning.

Lokal betoning

Som så ofta på Postbacken är manuset omarbetad till vissa delar och då med utpräglat lokal betoning, så att Borgå utgör skådeplats i en tid då man redan på 1950-talet valsade runt på Dansholmen och gjorde diverse avstickare i buskagen.

Synbarligen frekventerades också dansstället av huvudpersonen, sedermera senapsfabrikör Ludvig Klinker (Kim Gustafsson), i hans ungdoms dagar. Förutom en och annan svängom i sommarnatten blev han också betuttad i en dansös kallad Spanska flugan, som inte alls var spansk utan kom från Lovisa. Hur som helst resulterade det amorösa mötet i en utomäktenskaplig son.

I över 20 år har Ludvig Klinker under stort hemlighetsmakeri betalat för sonens uppehälle eftersom hans hustru Emma (Jeanette Sarström), medlem i Föreningen för Ensamstående Mödrar, är en lika stilig som amper dygdens övervakare.

UPPGÖRELSE HOS KLINKERS. Parets Klinker, Jeanette Sarström och Kim Gustafsson, samt dottern Paula (Emilia Melén) och hennes kärleks- och föräldrarnas hatobjekt advokat Frans Koivisto (Nestor Borges). Baktill pianisten Kasper Lindberg. Bild: Egil Green

En vacker dag börjar historien i alla fall rullas upp hemma hos familjen Klinker. Små förvecklingar växer till sig tills cirkusen är i full gång. När det är som mest skruvat manifesterar sig den förmodade "förlorade sonen" hos Klinkers samtidigt som faderskandidaterna bara växer till antal. De gravaste misstankarna riktas mot Ludvig Klinker, släktingen Anton Wimmer (Robert Jordas) och prästen Johan Tideman (Henrik Aldén). Lägg till några slirande kärlekshistorier där två giftasvuxna väninnor förälskar sig i fel personer och soppan är fullständig.

Jermo Grundström som också regisserade Charleys Tant förra året står för en bra och expressiv regi i Spanska flugan. Också personvalet är lyckat till alla delar. Kim Gustafsson är just så kolerisk och desperat man har lov att vänta sig medan Postbackens nyförvärv, yrkesskådespelarkollegan Robert

Jordas likaså drar ner många skrattsalvor med sin komiska utstrålning och sitt drivna kroppsspråk. Annica Kellgren, Andreas Waldenström, Emilia Melén, Merete Lindholm och Melissa Grönqvist deltog i fjolårspjäsen och svarar alla för välinstunderat roliga roller. Samma gäller otvivelaktigt också Tor Schröder och Nestor Borges, båda nya för i år.

Musiktillsats

Att tillsätta sång och musik i pjäsen är ett bra drag eftersom ensemblen har sångare av hög kvalitet, bland dem Jeanette Sarström, Kim Gustafsson, Emilia Melén, Andreas Waldenström och Merete Lindholm. Kasper Lindberg kompar liksom i fjol med entusiasm på elpiano.

Spanska flugan hör till en av de mest kända och populära av de klassiska farserna, ofta uppförd i Sverige och Finland, däribland Svenska Teatern och Åbo Svenska Teater. Man ska nog vara kemisk fri från humor om Spanska flugan inte roar. Passa därför på att få er ett gott skratt när det nu en gång erbjuds i hemknutarna.

Egil Green

På Postbackens Arenateater i Illby.

Av Franz Arnold och Ernst Bach.

Regi: Jermo Grundström.

Kläder, scenografi, rekvisita, textbearbetning: Termo

Grundström och Tina Larsen.

Produktionsassistens, smink: Tina Larsen.

Sångtexter: Kim Gustafsson & ensemblen.

Musikarrangemang: Jyri Numminen.

Byggare: Jamal Al-Rubaye, Hussein Hassani.

I rollerna: Kim Gustafsson, Jeanette Sarström. Emilia Melén,

Tor Schröder, Merete Lindholm, Robert Jordas, Andreas

Wadenström, Annica Kellgren, Gösta Melén, Henrik Aldén,

Nestor Borges, Melissa Grönqvist.

Piano: Kasper Lindberg.

Premiär: 16.6.19.

Speltid: c. 2 t 15 min. inkl. paus.

Visas ännu 18, 25, 27 och 30.6. samt 2, 4, 7, 9, 11 och 14.7.

Föreställningarna börjar kl. 18.

Mer läsning