Ny restaurangaktör söks till västra åstrandens hjärta

NYTT GREPP. Porvoo Event Factory som driver verksamheten i Konstfabriken vill se ett nytt restaurangkoncept i foajén. Avtalet med Fazer Food Services går ut den sista mars. Bild: Kristoffer Åberg

Porvoo Event Factory vill se ett nytt och mångsidigare restaurangkoncept i foajén och säger upp avtalet med den nuvarande aktören i Konstfabriken. På önskelistan finns bland annat kvällsöppet.

Porvoo Event Factory, som har hand om evenemangs- och affärslokalerna i Konstfabriken, har dragit upp nya riktlinjer för verksamheten. Av den orsaken har man tillsammans med Fazer Food Services, som sedan några år tillbaka drivit restaurang Vitriini Konstfabrikens foajé, kommit överens om att avsluta hyreskontraktet. *

– Västra åstranden växer och vi vill förändras och växa med den. Nu måste vi sondera terrängen och ta reda på vad det kan finnas för nya idéer för restaurangverksamheten som ligger i västra åstrandens och Konstabrikens hjärta, säger Susanne Dahlqvist, verkställande direktör på Porvoo Event Factory.

Enligt Dahlqvist behöver man en samarbetspartner snarare än en hyresgäst, och för att kunna genomföra större förändringar i konceptet behöver man få in en ny aktör på restaurangsidan. Målet är att öka kundtillströmningen och även få in fler evenemang i Konstfabriken.

Precis som tidigare ska restaurangidkaren bland annat servera lunch, stå till tjänst med catering och ordna med kaffe och tilltugg till mötesgäster.

Flexibelt samarbete

– Allt det här är fortfarande viktigt men vi hoppas på ett mångsidigare samarbete, till exempel önskar vi att större grupper kunde trakteras och kanske restaurangen skulle kunna servera mat med något visst tema, säger Dahlqvist.

En viktig förändring som Event Factory vill se hänför sig till restaurangens öppethållningstider.

– Förhoppningen är att restaurangen kunde ha längre öppethållningstider, från morgon till kväll så att folk kan sticka in och slå sig ner en stund, säger hon.

Enligt Dahlqvist är det också önskvärt att restaurangen håller öppet ännu längre i samband med evenemang.

Ställe att trivas på

– Foajén är ett utmärkt ställe för folk att slå sig ner en stund före en tillställning och kanske sitta kvar också efteråt, säger hon.

Susanne Dahlqvist säger att Event Factory i sina nya riktlinjer inte enbart fokuserar på restaurangdelen, utan man ser också till konceptet som helhet och funderar på hur Konstfabrikens olika lokaler och utrymmen överlag kunde användas på ett mera varierande sätt.

– Valtimohuset ska bli hotell och hotellprojektet intill Konstfabriken ger oss möjlighet att locka kunder som övernattar och stannar längre i Borgå. Det är det vi förbereder vi oss på, säger hon.

Först handlar det ändå om restaurangbiten och Event Factory kommer att begära in offerter för restaurangverksamheten. Konstfabrikens restaurang sköttes i några av Vuoristo-yhtiöt och efter det har Fazer Food Services haft hand om verksamheten. Avtalet med den sist nämnda går ut den sista mars.

Susanne Dahlqvist räknar med att avtalet med den nya aktören kan skrivas på efter årsskiftet, och den nya restaurangidkaren ska vara klar att köra i gång den 1 april 2019.

* Artikeln ändrad den 26.10 kl. 12.28. Det var inte Event Factory som sade upp kontraktet med Fazer Food Services, det var ett gemensamt beslut att avsluta samarbetet.

Mer läsning