Ny kräftart har påträffats i Borgås och Kotkas havsområden – kommer från Stilla havet

Kräftdjuret Nippoleucon hinumensis härstammar från Stilla havet, uppger Finlands miljöcentral. Bild: Marja Anttila-Huhtinen/Finlands miljöcentral

En främmande kräftdjursart har påträffats längs Finlands kust. Arten härstammar från Stilla havet, enligt Finlands miljöcentral.

Ett kräftdjur som aldrig tidigare har påträffats i Finland har spridit sig till Finlands kust, uppger Finlands miljöcentral.

Det handlar om den främmande arten Nippoleucon hinumensis som påträffades i Borgås och Kotkas havsområden i början av sommaren.

Enligt miljöcentralen härstammar arten från Stilla havet. Den påträffades för första gången i Östersjön år 2019 längs Tysklands kust.

Det var forskaren Marja Anttila-Huhtinen vid föreningen Kymijoen vesi- ja ympäristö som upptäckte den främmande arten i Finland.

Forskaren Katriina Könönen vid miljöcentralen säger att arten kan ha spridit sig till Finland från andra delar av Östersjön.

"Eller så har den kommit till oss med fartyg från längre avstånd som många andra främmande arter", säger Könönen i ett pressmeddelande.

Det är fortfarande okänt om den främmande arten är skadlig för de inhemska arterna, skriver miljöcentralen.