Ny hemvårdsmodell testas i Borgå

HEMVÅRDSTEST. Under vårens lopp testar hemvården i Borgå det så kallade Nordsjökonceptet på frivillig basis. Bara en del av personalen och klienterna berörs. Bild: Evy Nickström

Borgå har inte glömt bort det så kallade Nordsjökonceptet, som fått mycket positiv publicitet. Hemvården kommer att pröva modellen i vår, nu pågår planeringen.

Servicechef Ansa Lindqvist-Bergheim hade ursprungligen hoppats på att ett eller två vårdteam i Borgå kunde testa modellen med början i år, men hon säger nu att det är väldigt många saker man måste fundera på och planeringen måste få ta den tid som behövs.

Det var i våras hon tog kontakt med Nordsjö efter att medierna rapporterat om hur bra hemvårdsexperimentet utfallit där. Hon och hennes chefer beviljades genast audiens och tillbringade en eftermiddag tillsammans med Nordsjöpersonalen. Man beslutade om att testa modellen även i Borgå om frivillig hemvårdspersonal hittas.

– Vi inför systemet i västra hemvårdsområdet och cirka ett dussin hemvårdare vill vara med. Alla vill det inte och det var väntat från första början.

Arbetet läggs om

Nordsjömodellen innebär att hemvårdarnas arbete läggs om och arbetspassen är på nio till tio timmar. De lediga dagarna blir fler och kontrollen över arbetet bättre. I Nordsjö har det visat sig att stressen minskar och hemvårdarna får mera tid för klienterna.

Då det är rusning sköts enbart de viktigaste uppgifterna. Man duschar exempelvis inte klienter eller går ut med dem på morgonen, allt som tar mycket tid görs i stället på eftermiddagen.

Ansa Lindqvist-Bergheim säger att man nu går igenom de klienter som kommer att beröras av det nya systemet.

– Vi har börjat planera nya arbetslistor och gått igenom dem med en person från Nordsjö, nu ska hemvårdarna få utbildning. Under vårens lopp sätter vi i gång.

Då systemet infördes i Nordsjö för drygt två år sedan anställdes ingen tilläggspersonal. Samma hemvårdare jobbar både under vardagar och veckoslut. Det är fyra dagar arbete och minst två dagar ledigt och arbetsschemat görs för sex veckor. Sedan rullar samma schema på, så det är lätt för de anställda att planera för framtiden.

I Nordsjö har kostnaderna stigit något, men sjukfrånvaron har minskat och det kompenserar.

9-10 timmars arbetspass.

Minst två lediga dagar efter fyra dagars arbete.

Lugnare arbetstakt.

Mera tid för klienterna.

Utgår från frivillighet.