Ny företagssatsning: ett garage för bilentusiaster växer fram i Kungsporten

BILAR. Roni Collin och Tomi Salminen visar ett av exempelgaragen. Bild: Kristoffer Åberg

Roni Collin börjar vara ett känt företagarnamn i Borgå. Nu är ett nytt projekt i görningen tillsammans med Tomi Salminen. Här handlar det om att förverkliga drömmar – dit man också lockat med kafferosteriet Keakoffee.

För ganska exakt arton år sedan kör Roni Collin till Tomi Salminens verkstad för att göra förbättringar på sin bil – en BMW 325. Just då tänkte Collin inte att det skulle leda till något annat än en lite finare bil.

Där hade han fel. Mötet ledde till en bekantskap som nu har utmynnat i ett gemensamt projekt kring bägge männens stora intresse: bilar. I Kungsporten i Borgå uppstår därför nu ett garage av det lite ovanligare slaget.

Här förverkligar Collin och Salminen sina barndomsdrömmar.

KAFFE. Jordan Wilson, till vänster, deltar i projektet genom att flyttta kafferosteriet till anläggningen. Bild: Kristoffer Åberg

Kaffe och bilar

Collin (som förekommit flitigt i medierna på sistone på grund av bland annat Valtimohuset och restaurangen O.M.B) och Salminen sitter i det som så småningom ska bli ett kafé, men som nu är ett garage med designmöbler och glasfönster mot den blivande verkstaden.

Snart finns en dörr till rummet bakom den andra väggen där det ska komma en butik för att sälja tillbehör som körhandskar, små modellbilar och kläder.

I ytterligare ett rum finns numera kafferosteriet Keakoffee, Borgårosteriet som drivs av nyzeeländaren Jordan Wilson. Rosteriet har sin givna plats i helheten, visar det sig.

Speedhooked, som företaget och garaget heter, handlar uteslutande om bilar.

– Det är en gammal idé och handlar egentligen om nostalgi och barndomsdrömmar. Vi ville ha en plats för bil- och motorintresserade petrolheads, som det heter på engelska. Jag och Tomi är båda fruktansvärt tokiga i bilar, säger Collin.

Jordan Wilsons roll blir ganska självklar när Collin förklarar tanken. Meningen är att lyfta fram den amerikanska bilkulturen med Cars and Coffee, bilar och kaffe, där bilentusiaster träffas för att tala bilar och dricka kaffe.

– Vi träffades och då började vi prata om saken. Vi försöker alltid leta efter möjligheter att utveckla företaget. Det här är en perfekt plats och ett perfekt koncept för Keakoffee. Så vi flyttade, säger Wilson.

ENTUSIASTER. De bilar som nu finns i garaget ägs av Collin och Salminen. Bild: Kristoffer Åberg

Garage till salu

Nyligen inledde Collin och Salminen marknadsföringen, lämpligt till att man samtidigt färdigställde två exempelgarage.

Potentiella kunder kan köpa plats för en eller flera bilar, men man säljer inte bara själva garaget. Gemenskap är en stor del: likasinnade ska kunna träffas för att diskutera sitt gemensamma intresse. Det är därför också mancaves man säljer, ett engelskspråkigt ord för en mansgrotta – ett rum för män för att "gömma sig" med sina intressen och vänner.

Roni Collin och Tomi Salminen visar ett av garagen där det finns en Porsche 911 Turbo från 1985 och ett bakre rum med soffa och två stolar.

– Det fungerar också om man vill komma bort från familjen en stund, säger Tomi Salminen med ett skratt.

– Inte för att det ju händer så ofta, ska vi påpeka, säger han sedan.

– Man kan sitta här med sina polare. I det egna garaget kan man göra små reparationer, medan vi har en verkstad med mekaniker, säger Collin.

Har evenemang

Om det är billigt eller inte beror väl på den egna plånboken: garagen säljs med ett utgångspris på 68 000 euro, varefter prislappen egentligen kan stiga hur högt som helst beroende på hur stort och lyxigt kunden vill ha det.

Salminen och Collin tror starkt på att det finns en kundkrets som vill delta i projektet – främst via motorklubbar och bilintresserade som inte har något egentligt ställe att träffas. De flesta sammankomster äger rum vid parkeringsplatser och bensinmackar.

– Bilintresset och Cars and Coffee är en kultur som växer hela tiden, och i Finland är vi bara i startgroparna. Vi upplever att vårt garage är unikt i Finland, säger Salminen.

– Människor från hela Finland har redan tagit kontakt att kolla vad det händer här, tillägger Collin.

Det handlar inte bara om att sätta bilen i garaget och glömma den där. Meningen är att använda bilarna, och att arrangera olika evenemang.

– Bilevenemang brukar samla hundratals bilar och ännu flera människor. Vår tanke är att samla restaurangföretagare och foodtrucks, och så är Jordans kafé öppet. Det handlar om gemenskap, men också om att samarbeta med andra företagare.

Collin har själv restauranger, och har nyligen visat sig vara en av dem som vill bygga hotell i Valtimohuset.

– Företagsamhet stöder annan företagsamhet, och därmed staden. Det inkluderar förstås också mina egna satsningar och den här anläggningen, men också alla andra. Alla vinner på mera verksamhet, och jag är för samarbete.

KLASSIKER. Porsche verkar vara ett populärt märke hos Collin och Salminen. Bild: Kristoffer Åberg

Letade länge

Duon hade letat efter lämpliga byggnader på långa bilturer i hela östra Nyland utan att hitta något. Till sist såg de att lokalerna i Kungsporten var till salu via en nätauktion, och att auktionen skulle ta slut samma dag. Det var dessutom Kristi himmelsfärdsdag, men företagarna fick tag på en person som kunde svara på några frågor.

– Sedan stod vi här och kikade in genom fönstren och planerade. Så slog vi till. Grisen i säcken kan man väl säga, säger Salminen.

Såväl Salminen som Collin säger att det inte i första hand handlar om affärer. Allt kretsar kring bilar som hobby, och att samla motorintresserade till ett trivsamt ställe. De har inte utomstående finansiering, och vill ogärna tala om hur stor investering det handlar om.

– Det kan bli hur stor investering som helst. Det är faktiskt mera en hobby än en affärsverksamhet. Vi är helt på riktigt bilfanatiker.

– Där finns ytterligare fyra byggnader på gården som vi sakteligen också ska bygga om, säger Collin.

ROSTERI. Jordan Wilson rostar nu kaffe i Kungsporten. Bild: Kristoffer Åberg

Får vara barnslig

Hur fanatiska de två affärsmännen egentligen är visar sig i den orenoverade delen av garaget som så småningom ska styckas upp enligt kommande köpares önskemål. Där står nu ett antal bilar, alla klassiker: en Audi Quattro, ett par Porsche 911, en VW Kleinbuss – för att nämna några.

– Det här är några av våra bilar, säger Salminen och pekar.

– Vi ska också ha våra bilar här. Det är ju gemenskapen vi är ute efter, tillägger Collin.

– Det viktiga är inte att de är dyra eller snabba. Det viktiga är att de är intressanta.

För att lägga till ännu ett lager ska duon fortsätta med försäljning och förmedling av bilar, främst klassiska och ovanliga sportbilar.

En baktanke är också att acceptera det faktum att män, för att raljera lite, ibland bara är pojkar. Det ska vara lekfullt och roligt, och därför ska man sätta in en stor bilbana i källaren under verkstaden som får glasfönster i golvet.

Collin ler stort.

– Det blir en riktigt stor Scalextrix-bilbana av samma sort som man lekte med som barn, och så kan man titta på den genom golvet.

Mer läsning