Nutida koreografier dansas i Kerkoterräng

ÖVNING. Noora Hedberg är med i dansgruppen Kerkkoon kauniit som bjuder på en mobil dansföreställning på söndag. Det dansas runtom i Kerko. Bild: Panu Varstala

Dansgruppen Kerkkoon kauniit framför Kerkobon Panu Varstalas koreografi Kotikonnuilla, i hemtrakterna, på söndag. Föreställningen sker runtom i byn

Dansaren och koreografen Panu Varstala gjorde i vintras ett upprop på Facebook där han efterlyste Kerkobor som ville vara med och göra en lokalt förankrad dansföreställning. Smått överraskad blev han då det visade sig att det fanns ett stort intresse för dansprojektet Kotikonnuilla, i hemtrakterna.

– Ett tjugotal personer tog kontakt direkt och den första övningen hölls redan under jullovet, säger Varstala.

Så småningom utkristalliserades Kerkkoon kauniit, en grupp på cirka 15 personer, kvinnliga och manliga hobbydansare som tog chansen att delta i nutida dansprojekt i den egna hembyn. Under våren har man övat flitigt enligt ett roterande system: Panu Varstala har drillat dansgrupperna hemma hos medlemmarna och man har nött in rörelserna i källare, hobbyrum och vardagsrum.

– Det har varit väldigt intressant att öva in koreografierna på det här sättet, säger han.

Ett tjugotal personer tog kontakt direkt och den första övningen hölls redan under jullovet.

Med buss genom byn

Varstala är den enda professionella dansaren som deltar dansföreställningen, och det är han som skapat koreografierna som framförs gruppvis på flera olika platser i Kerko. Till exempel finns det "skogsgruppen" som framför en Kalevala-inspirerad dans i skogen alldeles intill byns idrottsplan.

– Starten går på Tukkila bro klockan 14 på söndag och därifrån blir det busstransport till de olika dansplatserna. Det första stoppet är vid en gammal rökbastu.

Det blir program också under busstransporten. Panu Varstala och Ria Kataja läser upp dagboksanteckningar som byns dansare gjort genom hela processen: från det att de första övningarna inför den mobila dansföreställningen sattes i gång till generalrepetitionen.

DANSPLATS. Minna Valtasalo hör till de lokala hobbydansarna som deltar i Kotikonnuilla, Panu Varstalas koreografi som är nära knuten till Kerko. Bild: Panu Varstala

 

Middag med gäster

Den lite mer än två timmar långa dansturen genom Kerko avslutas på Vanha Navetta där det blir middag samt dansuppvisning och musikaliskt program med några gästartister uppe på loftet. Panu Varstala får bland annat sällskap av sångerskan Aino Peltomaa som är specialiserad på att framföra gammaldags, medeltida musik.

Kerkkoon kauniit framför dansföreställningen Kotikonnuilla endast en gång, söndagen den 19 maj klockan 14. Biljetterna kostar 35 euro och omfattar transport till dansplatserna samt middag. De sista bokningarna tas emot på mail@kannonnokka.com fredagen den 17 maj klockan 18.

Mer läsning