Numret som är värt 10 000 euro

SÄLLSYNT TELEFONNUMMER. Det korta och simpla telefonnumret 050 2222 är en raritet i Finland. – Jag har blivit erbjuden 10 000 euro för numret, säger Juha Salminen i Borgå som innehar det. Bild:

Borgåbon Juha "Julle" Salminen har ett av Finlands mera sällsynta och eftertraktade telefonnummer. – Kort och lätt att komma ihåg, säger Salminen själv om numret till Ilta-Sanomat.

I början av 1990-talet introducerade telefonoperatören Radiolinja nummer som endast bestod av 050 och fyra efterföljande likadana siffror. 050 2222 är ett av dessa nummer, skriver Ilta-Sanomat. Och enklare än så kunde det nästan inte bli för Vålaxbon Juha "Julle" Salminen, som innehar numret.

Radiolinja gav en del av de eftertraktade nummerkombinationerna till företagets egen personal, men en del såldes till allmänheten.

– Alldeles i början fick man ett fyrasiffrigtnummer om man köpte Radiolinjas K-aktier. Jag kommer inte ihåg hur mycket det kostade, säger Salminen till Ilta-Sanomat, som skriver att aktieabonnemanget var värt 5 000 mark.

Salminen har varit mycket nöjd med sitt nummer som är kort och lätt att komma ihåg. Han fick även behålla det fastän aktierna inlöstes när Elisa köpte Radiolinja.

Många felringningar

Salminen berättar att han under åren fått ta emot många felringningar. Det hände i synnerhet ofta när inledningsnumret 0500 introducerades och någon försökte ringa 0500 2222.

– Om den som ringde då glömde att slå in den andra nollan så ringde min telefon.

Ett annat problem var den internationella koncernen ABB:s växelnummer som hade en liknande sifferkombination. Salminen har bland annat fått ta emot frågor om pappersmaskiner. Själv är han professionell filmfotograf och driver numera bageri i Borgå.

– En gång var jag tvungen att svara på förfrågningar om koncernens pågående rekrytering. Det var obekvämt och dyrt, för jag befann mig då vid Medelhavet. I några dagar svarade jag på samtalen, men jag anställde inte någon och kunde heller inte berätta något om företaget, berättar Salminen.

Dyrbart nummer

I början av 2000-talet slutade man licensiera korta nummer. I dag består telefonnumren av tre siffror som identifierar telefonoperatören, till exempel 050, och sju följande siffror. Korta nummer som Salminens är därför mycket eftersträvansvärda.

– Jag har blivit erbjuden 10 000 euro för numret, säger han.

Salminen valde att inte sälja sitt nummer. Enligt Kommunikationsverket är sådana affärer dessutom inte tillåtna eftersom en individ inte kan äga ett nummer, utan bara inneha numret.

Mer läsning