Nu vaccineras Borgås högstadieelever i skolorna

På fredag erbjuds coronavaccinering i Borgås högstadieskolor. Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

En mobil vaccinationsenhet från Borgå stad turnerar i stadens högstadier från och med fredag.

Under den här veckan registrerades 30 nya fall av coronasmitta i Borgå. Från och med fredagen den 26 november erbjuds vaccinering för högstadieeleverna. Det krävs ingen tidsbeställning för vaccinationerna i högstadieskolorna.

– Vi vill göra det så lätt som möjligt för ungdomarna att ta vaccinet. Främst handlar det om första vaccindosen men det går också att ta sin andra dos i skolan om det har dröjt sex veckor sedan man fått sin första spruta. Det är fullständigt frivilligt att ta vaccinet, säger utvecklingsdirektör Katja Blomberg.

Vaccineringen sköts av en mobil vaccinationsenhet som samarbetar med skolhälsan. På fredag morgon ges vaccinationer i Linnanjoen koulu och Pääskytien koulu klockan 9-11. På fredagseftermiddagen klockan 12.30-14.30 står Lyceiparkens skola och Fredrikaskolan i tur.

På måndag fortsätter vaccineringen i Albert Edelfletin koulu på morgonen och i Strömborgska skolan på eftermiddagen.

– Genom att erbjuda vaccinering i högstadieskolorna hoppas vi höja vaccinationstäckningen. Det ska också göra livet lättare för föräldrar som jobbar sådana timmar att det är svårt att pussla in vaccinationstider för barnen, säger Blomberg.