Efter fina prestationer – nu tar FC Lovisa sikte på division tre

TUFFT SPEL. Lotta Mattsson och Emma Boberg pressar på i gästernas straffområde. FC Lovisa besegrade PK-50 med siffrorna 4 – 1. Bild: Benny Liljendahl

Säsongens första delmål nåddes utan problem av FC Lovisas damlag som spelar i fotbollens division fyra.

När laget avslutade grundserien togs den sjunde segern och "Efsee" blir därmed tvåa i tabellen. Nu väntar så småningom matcher i det övre slutspelet och kamp om en plats i "trean".

– Jag är nöjd så här långt, säger tränaren Niclas Mattsson. Före seriestart fanns viss osäkerhet kring vilken nivå de andra lagen håller och hur våra unga spelare skulle klara sig. Men nu vet vi att det gick riktigt bra.

Om man dessutom tar i beaktande skadeläget i truppen, men tre nyckelspelare borta för lång tid, måste det konstateras att FC Lovisa så här långt presterat över förväntan. Sju vunna matcher, två oavgjorda och ingen förlust samt målskillnaden 26 – 7 talar för sig själv. Extra skoj är att kvartetten Minka Lindell, Ida Suuronen, Lina Kiljander och Emilia Lassila, alla födda 2005, visat framfötterna.

De två sistnämnda är tillsammans med Emma Boberg lagets bästa målgörare med fyra fullträffar var. En värdefull förstärkning är duktiga målvakten Ngoc "Taylor" Nguyen från Borgå som gett stabilitet i de bakre regionerna.

I grundseriens sista match mötte FC Lovisa på hemmaplan PK-50 från Vanda. Segersiffrorna stannade vid 4 – 1 (2 – 0) men kunde med lite bättre skärpa varit betydligt större. Första halvlekens mål gjordes av Lina Kiljander, som snyggt satte bollen i krysset efter fin löpboll från Emma Boberg, och Nella Siitonen. Efter pausen förde Emilia Lassila och Mette Lindholm fram FC till ledning med 4 – 0.

Gästerna fastställde slutsiffrorna på straffspark i den 64:e minuten.

Fotboll till mitten av oktober

Till övre slutspelet går de fyra första från de tre zonerna av division fyra i Helsingforsdistriktet. Matcherna spelas från början av augusti till mitten av

oktober, vilket kanske kan få vänner av fotboll att höja lite på ögonbrynen.

– Nu när gräset är grönt ska vi tydligen hålla paus, säger en lätt ironisk Mattsson. Men det är förbundet som bestämmer och vi måste bara gilla läget.

Förstås kommer laget att träna i stort sett som vanligt under uppehållet för att behålla tempot och konditionen. FC Lovisa styrka ligger i snabbheten och att orka springa i alla 70 minuter som är matchtiden på den här nivån. Att tjejerna i de flesta fall är både kortare och lättare än motståndarna är svårt att i all hast göra något åt.

– Vi måste bara våga gå tufft in i närkamperna, betonar FC-tränaren. Det kan ibland göra lite ont, men det är endast så tjejerna får den hårdhet som krävs om vi ska klara oss.

Vad kan då den trogna hemmapubliken vänta sig av laget under hösten?

– Målsättningen kan inte vara annan än att sluta topp tre, slår Mattsson fast. Förstås blir motståendet snäppet tuffare nu, men vi ska göra vårt bästa för att nå division tre.

Mer läsning