Nu söks unga som vill bo tillsammans med seniorer

Försöket med att låta Äppelbackens servicehus bli ett gemensamt boende för unga och äldre har fått grönt ljus, och nu kan intresserade unga ansöka om att få flytta in i en av de två enrummarna i huset Blåsippan.

Vita fräscha ytor, ett helt renoverat badrum och en planlösning med en sovalkov som ger avskildhet. På 34,5 kvadratmeter ryms mycket – ett stort badrum med plats för tvättmaskin, en funktionell köksdel och förvånansvärt mycket skåputrymme.

Två av enrummarna i nyrenoverade Äppelbackens servicehus har vikts för två unga personer mellan 18 och 25 år som vill bo i Äppelbacken tillsammans med seniorerna.

– Ansökningstiden har börjat och nu får vi se om det finns intresse bland unga för att flytta hit. Jag hoppas förstås på många ansökningar, säger Petra Bärlund-Hämäläinen som koordinerar frivilligarbetet i Borgå.

FAKTA

Unga sökes

Två enrummare i huset Blåsippan i Äppelbacken hyrs ut till personer mellan 18 och 25 år.

Hyreskontraktet är till en början på ett halvt år.

Bostädernas storlek är 34,5 kvadratmeter och hyran är 445 euro i månaden.

Ingen hyresgaranti krävs. I hyran ingår vatten, internetanslutning och möjlighet att använda tvättstugan.

Unga som är intresserade får råd och hjälp med att fylla i ansökan och med andra frågor kring boende i Navigatorn, Mannerheimgatan 20 E, torsdagar 13–16.30.

Ansökningstiden började den 27 mars och tar slut den 20 april klockan 16. Ansökan kan fyllas i på adressen: www.webropolsurveys.com/nuoriapalvelutaloon.net.

De unga som väljs till att bo i Äppelbacken förbinder sig att delta i frivilligverksamhet minst tre timmar i veckan. Vilken slags frivilligverksamhet det är fråga om beror helt på den unga själv.

– Det kan vara något man gör med en hel grupp eller att sitta och prata en stund med en av de äldre, egentligen vad som helst som de unga vill bidra med. Tre timmar i veckan är helt realistiskt, det får inte bli en belastning för den unga. Man kan sprida ut timmarna på flera kvällar, till exempel.

Ungdomarnas bostäder är placerade i huset Blåsippan som ligger på Mannerheimgatan.

– Lägenheterna är i Äppelbacken, men helt vanliga bostäder med seniorer som grannar. Meningen är att man har sin egen bostad och lever sitt eget liv här bland de äldre, säger Bärlund-Hämäläinen.

Borgå i tur

Försök med att låta unga och äldre bo tillsammans har gjorts i flera andra städer redan och responsen har varit mycket god. Nu är det Borgås tur.

Det lönar sig att berätta om sig själv i ansökan och svara på alla frågor och göra synligt allt man kan. Vi söker vanliga, trevliga spontana ungdomar.

Ansökningstiden för att få hyra en av de två enrummarna som vikts för det här ändamålet har börjat och fram till den 20 april kan man anmäla sitt intresse. Efter att ansökningstiden gått ut kallas en del av de unga till intervju.

– Det lönar sig att berätta om sig själv i ansökan och svara på alla frågor och göra synligt allt man kan. Vi söker vanliga, trevliga spontana ungdomar, säger Bärlund-Hämäläinen.

Om lämpliga personer söker bostäderna och man kommer överens ingår staden och den unga ett tidsbestämt hyresavtal. Hyresavtalet är först på sex månader med början i juni.

– Vi hoppas förstås att man kan flytta in genast första juni. Hyran är samma som de äldre betalar, säger Bärlund-Hämäläinen.

Ungdomsrådgivningen Navigatorn är med i samarbetet. Där kan unga få hjälp med praktiska arrangemang kring att flytta hemifrån.