Nu ordnas den första fälttävlingen i Borgå

LEDARE. Ridlärare Heidi Päivärinta från Borgå Ridstall till vänster och tävlingsledare Minna Pekkala till höger är glada över att nu kunna ordna den första fälttävlingen i Borgå. Valacken Attam ska delta. Bild: Jannika Lindén

Evenemanget Hevonen Häst tar sig lite olika uttryck varje år, och i år är det fälttävlan som gäller. För första gången ordnas en fälttävling med tre delmoment i Borgå. Arrangörerna vill göra grenen känd och sänka tröskeln att delta.

Med en hinderhöjd på 60 centimeter borde tröskeln att delta inte vara alltför hög. Det är också meningen när Borgå Ridstall valt att ordna Borgås första tävling i fälttävlan. Fälttävlan är en mångkamp där samma ekipage ska klara av tre moment – dressyr, banhoppning och terrängritt.

Under våren och sommaren har man byggt en fälttävlansbana på ängen bakom stallet, och på Hevonen Häst söndagen den 8 september går den första tävlingen av stapeln. Tävlingen är på nivå 1, och för att få delta får man inte ha startat i svårare fälttävlingsklasser under senare åt.

– Vi vill lyfta fram grenen och visa att också ridskoleelever kan delta i fälttävling. Meningen är att locka nya utövare, säger tävlingsledare Minna Pekkala.

Pekkala har själv lång erfarenhet av fälttävlan, både som ryttare och som tränare. Från ridstallets sida håller ridlärare och fälttävlingsryttare Heidi Päivärinta i trådarna för evenemanget.

Vi har pratat om att bygga terränghinder i tjugo år, och nu har vi äntligen en bana.

– Det är en mycket publikvänlig gren som det är roligt att följa med. Man ser bra vad som händer och det är spännande, tipsar Päivärinta publiken.

Alla tre delmoment rids samma dag. Hinderhöjden både på banhoppningshindrena och på de fasta hindren på terrängbanan är 60 centimeter, dressyrprogrammet är ett lätt C-program. I terrängprovet tillämpas stilbedömning som går ut på att ryttaren förutom ta sig igenom banan ska rida så snyggt som möjligt.

Käpphästar

Men evenemangen Hevonen Häst är mycket mer än tävlingen. Det är fritt inträde, och kommer att finnas både loppmarknad och möjlighet att köpa sig en kopp kaffe med tilltugg.

– Det finns också ponnyridning och så kan man åka kärra efter häst, säger Heidi Päivärinta.

På programmet står också en käpphästtävling. Käpphästarna har två tävlingsklasser att välja mellan – en bomklass och en klass med en hinderhöjd av 50 centimeter. Man kan anmäla sig till käpphästtävlingen på förhand per e-post, keppihevoskilpailut@hotmail.com eller anmäla sig på plats på tävlingsdagen. En liten deltagaravgift uppbärs av deltagarna.

Både personalen och eleverna vid ridstallet har jobbat hårt för att planera och bygga hindren till terrängbanan.

– Vi är jätteglada över att nu ha en fälttävlingsbana i Borgå. Det gör det möjligt att träna här och man behöver inte åka så långt för att träna, säger Heidi Päivärinta och berättar att en banan med högre hinder finns i planerna.

Minna Pekkala är mycket glad över den nya banan.

– Vi har pratat om att bygga terränghinder i tjugo år, och nu har vi äntligen en bana, säger Pekkala och riktar ett tack till Antti Luoma som planerat banan och till Aki Karhapää och Tuija Rosenqvist som varit med som konsulter under banbygget.

Mera information finns på Facebook, Hevonen Häst. Tävlingen börjar klockan 9, tidtabellen för käpphästtävlingen meddelas närmare evenemanget.

Mer läsning