Nu kör vaccineringen i gång – Jaana, Helena och Kaisu var bland de första att vaccineras

Jaana Asikainen var en av de första som vaccinerades i går av Ulla Potrykus på Näse hvc. Bild: Kristoffer Åberg

På måndagen kom coronavaccinet till Östnyland. Mängden doser är ännu liten och i första hand är det vårdspersonalen som vaccineras.

Klockan är strax före tolv vid Näse hälsovårdscentral i Borgå. Genom den kraftiga snöyran traskar de som snart blir de första som får coronavaccinet i östra Nyland. Inomhus möts man av den typiska sjukhuslukten av desinficeringsmedel, men också av ett tiotal personer som väntar på att bli vaccinerade. De som vaccineras under de första veckorna är främst vårdpersonal.

Sjukskötare Kaisu Johansson från Lappträsk står först i kö, med en tid bokad till prick klockan tolv. Hon är pensionerad men jobbar fortfarande nu och då. Inbjudan till vaccinationen kom via chefen.

– På fredagen fick jag ett meddelande om att jag kan anmäla mig. Jag tog tillfället i akt och råkade få tid bland de första, säger Johansson.

Kaisu Johansson hade kommit från Lappträsk för att vaccineras av Katarina Kuitunen från Mehiläinen. Bild: Kristoffer Åberg

Några minuter senare sitter hon utanför salen där hon precis blivit vaccinerad. Som med andra vaccin måste man vänta 15 minuter innan man får åka hem.

– Så var det gjort. Det är skönt att vaccinet äntligen är här. Vädret kunde ju förstås ha varit lite lämpligare men annars gick allt smidigt, säger Johansson.

Frågorna man vill ha svar på

Coronavaccinet är alltså äntligen här, men det väcker också en hel del frågor. Katja Blomberg, utvecklingsdirektör på Borgå stad, gör sitt bästa för att besvara dem.

Hur många personer vaccineras per dag?

– Under de första tre veckorna ges cirka 600 doser per vecka, alltså drygt hundra om dagen. De som vaccineras är vårdpersonal från Borgå, Askola, Lappträsk och Lovisa. Det handlar till exempel om sjukskötare på coronaavdelningen i Näse hälsovårdscentral.

Vem sköter vaccinationen?

– Nu i början klarar vi oss med ett vaccineringspar per aktör, arbetshälsovården och den privata vårdfirman Mehiläinen. Behovet är litet eftersom antalet doser ännu är begränsat. Jämfört med de över hundra doser i timmen som kan ges under influensavaccinationer så utgör de 600 coronavaccinationerna per vecka inte någon utmaning.

Hur ser tillgången till vaccinet ut?

– Just nu är tillgången väldigt begränsad. I det här skedet vet jag inte när vaccinationen utvidgas till allmänheten. Om någon som beställt tid inte kan komma så går doserna till klienter vid äldreboende. Inga doser går till spillo.

Hur går det till med första och andra vaccinationen?

– Den andra dosen ges 21 dygn efter den första och tidsbeställningen görs i samband med första dosen. Vaccinationen når sin fulla kraft sju dygn efter andra dosen.

Varifrån får man info om vaccinationen?

– Just nu kontaktas de berörda direkt via sina arbetsplatser. När vaccinationen av befolkningen inleds kommer det att informeras till exempel på kommunernas webbsidor och i tidningarna. De äldre som får hemvård kommer också att få info den vägen.

När är alla i östra Nyland vaccinerade?

– Det är svårt att säga, förmodligen kommer det att dröja flera månader. Det beror på när nya vaccin blir tillgängliga. När vacciner som är lättare att förvara anländer kommer man att kunna vaccinera folk också lokalt i alla kommuner.

Hurdan är din uppfattning om vaccineringsviljan i Östnyland?

– Det känns som att motsträvigheten har minskat. Alla erbjudna vaccinationstider har blivit använda och vi hoppas att det fortsätter i samma stil.

Hur vet man när man ska vaccinera sig?

– Mer info kommer när vaccinationen av befolkningen börjar på allvar och det rikstäckande anmälningssystemet kommer i gång. Det kommer att ske enligt åldersgrupper och riskgrupper.

Åldersgrupperna delas in med fem års mellanrum, det vill säga över 80-åringar är den första gruppen, över 75-åringar den nästa och så vidare. Förutom åldern spelar ytterligare riskfaktorer, som andra sjukdomar, en viktig roll i gruppindelningen.

Hur lång tid tar det innan vaccinet ger skydd, och hur länge varar skyddet?

Sju dygn efter andra dosen når skyddet sin fulla kraft. Vi har tyvärr ingen exakt information om hur länge skyddet varar.

När kommer nya vaccin, det vill säga sådana med lindrigare förvaringskrav?

Den exakta tidpunkten är ännu oklar. Vi får ny information varje vecka. De första tre veckorna kommer att gå enligt den nuvarande planen, det vill säga cirka 600 doser per vecka.