Nu kör vaccineringen i gång – Jaana, Helena och Kaisu var bland de första att vaccineras
På måndagen kom coronavaccinet till Östnyland. Mängden doser är ännu liten och i första hand är det vårdspersonalen som vaccineras.
Klockan är strax före tolv vid Näse hälsovårdscentral i Borgå. Genom den kraftiga snöyran traskar de som snart blir de första som får coronavaccinet i östra Nyland. Inomhus möts man av den typiska sjukhuslukten av desinficeringsmedel, men också av ett tiotal personer som väntar på att bli vaccinerade. De som vaccineras under de första veckorna är främst vårdpersonal.
Sjukskötare Kaisu Johansson från Lappträsk står först i kö, med en tid bokad till prick klockan tolv. Hon är pensionerad men jobbar fortfarande nu och då. Inbjudan till vaccinationen kom via chefen.
– På fredagen fick jag ett meddelande om att jag kan anmäla mig. Jag tog tillfället i akt och råkade få tid bland de första, säger Johansson.
Några minuter senare sitter hon utanför salen där hon precis blivit vaccinerad. Som med andra vaccin måste man vänta 15 minuter innan man får åka hem.
– Så var det gjort. Det är skönt att vaccinet äntligen är här. Vädret kunde ju förstås ha varit lite lämpligare men annars gick allt smidigt, säger Johansson.
Frågorna man vill ha svar påCoronavaccinet är alltså äntligen här, men det väcker också en hel del frågor. Katja Blomberg, utvecklingsdirektör på Borgå stad, gör sitt bästa för att besvara dem.
– Under de första tre veckorna ges cirka 600 doser per vecka, alltså drygt hundra om dagen. De som vaccineras är vårdpersonal från Borgå, Askola, Lappträsk och Lovisa. Det handlar till exempel om sjukskötare på coronaavdelningen i Näse hälsovårdscentral.
– Nu i början klarar vi oss med ett vaccineringspar per aktör, arbetshälsovården och den privata vårdfirman Mehiläinen. Behovet är litet eftersom antalet doser ännu är begränsat. Jämfört med de över hundra doser i timmen som kan ges under influensavaccinationer så utgör de 600 coronavaccinationerna per vecka inte någon utmaning.
– Just nu är tillgången väldigt begränsad. I det här skedet vet jag inte när vaccinationen utvidgas till allmänheten. Om någon som beställt tid inte kan komma så går doserna till klienter vid äldreboende. Inga doser går till spillo.
– Den andra dosen ges 21 dygn efter den första och tidsbeställningen görs i samband med första dosen. Vaccinationen når sin fulla kraft sju dygn efter andra dosen.
– Just nu kontaktas de berörda direkt via sina arbetsplatser. När vaccinationen av befolkningen inleds kommer det att informeras till exempel på kommunernas webbsidor och i tidningarna. De äldre som får hemvård kommer också att få info den vägen.
– Det är svårt att säga, förmodligen kommer det att dröja flera månader. Det beror på när nya vaccin blir tillgängliga. När vacciner som är lättare att förvara anländer kommer man att kunna vaccinera folk också lokalt i alla kommuner.
– Det känns som att motsträvigheten har minskat. Alla erbjudna vaccinationstider har blivit använda och vi hoppas att det fortsätter i samma stil.
– Mer info kommer när vaccinationen av befolkningen börjar på allvar och det rikstäckande anmälningssystemet kommer i gång. Det kommer att ske enligt åldersgrupper och riskgrupper.
Åldersgrupperna delas in med fem års mellanrum, det vill säga över 80-åringar är den första gruppen, över 75-åringar den nästa och så vidare. Förutom åldern spelar ytterligare riskfaktorer, som andra sjukdomar, en viktig roll i gruppindelningen.
Sju dygn efter andra dosen når skyddet sin fulla kraft. Vi har tyvärr ingen exakt information om hur länge skyddet varar.
Den exakta tidpunkten är ännu oklar. Vi får ny information varje vecka. De första tre veckorna kommer att gå enligt den nuvarande planen, det vill säga cirka 600 doser per vecka.