Nu kör högsäsongen i gång på Runebergs hem – det vankas tårtor, teater, textverkstad och mer därtill

BAKELSEKULTUR. Stadens bästa Runebergstårta utses på fredag på Runebergs hem. Smakfesten börjar klockan 12. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Februari är månaden på året då det händer extra mycket i Runebergs hem. Det är Runebergspris för små och stora läsare, det är tårttävling och det är teater på gång i nationalskaldens forna boning.

Runebergssäsongen inleds den 1 februari med att Borgå bästa Runebergstårta utses, för andra året i ordningen. Runerådet är i tillbaka i ny uppsättning och den här gången är det en samling kända delikatess- och historiekännare som smakar på tårtor bakade av bagerier och kaféer i Borgå.

Bakelsekulturen i stort får sig ett välkommet lyft när grafikern Kasper Strömman, Smaku-arrangören Laura Pulkkinen, Borgå museums emeritusmuseichef Marketta Tamminen, skoleleven Stella Broas och galleristen Hanna Kaarina Syrjäläinen sätter tänderna i årets Runebergsskapelser.

Cylindertopp och eller muffinsformad, punschdränkt eller smultorr? Det återstår att se hurdana Runebergstårtor som dukas upp i Runebergs hem på fredag klockan 12, och framför allt blir det spännande att se vilken tårta som vinner juryn över på sin sida. Tilläggas bör att Runerådets läckra arbete naturligtvis genomförs som ett blindtest, och tårtornas ursprung hålls hemligt tills vinnaren utlyses.

Tårtor och teater

När stadens bästa Runebergstårta utsågs för första gången i fjol var det Café Postres oortodoxa, muffinsliknande bakelse som gick segrande ur kampen.

Tårtfest på fredag och teater på lördag, så ser programmet ut på Runebergs hem den första helgen i februari. Dramat drar in i skaldehemmet men nu är det inte nationalskalden utan landets stora sagofarbror Zacharias Topelius som porträtteras i en historisk pjäs – som inte saknar kopplingar till Runebergs hem.

Zacharias Topelius var en ofta sedd gäst hos familjen Runeberg i Borgå, och i föreställningen Studenten Topelius i Helsingfors är det bilden av den unge Topelius som träder fram. Hur såg studentlivet ut i Helsingfors? Hur förhöll sig Runeberg till sin unga skyddslings ibland vilda leverne? Hur fick Topelius egentligen sin kära Emilie?

Pjäsen görs av två skådespelare, även persongalleriet är större. I rollerna ser vi Borgåskådespelaren Kim Gustafsson och Antti Saarikallio. Pjäsen är skriven av författaren Virpi Hämeen-Anttila och den är översatt av Märta Norrback (SLS). För regin står Lovisabördiga Krista Putkonen-Örn

Det är Helsingfors Universitetsmuseum som har producerat den cirka 45 minuter långa föreställningen som sattes upp första gången i anslutning till Zacharias Topelius 200-årsjubileum som firades i fjol.

Saft och tårta

Tårtorna och teatern fungerar som upptakt till årets stora händelse på Runebergs hem, Runebergsdagen som firas den 5 februari. Då är det fritt inträde till Runebergs hem hela dagen och dessutom ordnas det diktverkstad i drängstugan (klockan 10–13), levande tavla-fotopunkt, guidningar på finska, svenska och engelska, och klockan 17–19 bjuds det på Runebergstårtor och varm saft på gården.

I Runebergs hem tänds levande ljus när skymningen faller och lyser upp bland snödrivorna gör fackeltåget som anländer till Runebergsgatan cirka 18.15. Med dem följer Runebergskören BSB som uppträder inne i salen med start cirka klockan 18.30.

En nysatsning för i år är Instagram-kampanjen #hurmaavaruneberginpäivä som uppmuntrar till att dela med sig av sina minnen och upplevelser från Runebergsdagen.

Visas lördagen den 2 februari i Runebergs hem i Borgå, klockan 13 på finska och klockan 15 på svenska.

Föreställningen räcker cirka 45 min.

Biljetter 15/10 euro, förköp från hemmuseet, eller vid dörren om det finns platser kvar.