Se bilder från serviceboendet Gråberg, som har fått sina första invånare

NYTT OCH FINT. Pernåbon Göta Lund har installerat sig i sitt nya rum i effektiverade serviceboendet Gråberg. Möbler, prydnadssaker och böcker är med. Likaså bekanta vårdare. Bild: Kristoffer Åberg

Göta Lund är Pernåbo och en av de äldre som häromdagen flyttat in i splitternytt. – Här är nästan för fint, vad ska de nu satsa så mycket på oss, funderar Lund då hon ser ut på aktivitetsgården genom sitt stora fönster.

Ja mycket är faktiskt finare och framför allt nyare och mera lätt tillgängligt än det var på gamla Hemgården i Pernå. Institutionsvården är nu ett avslutat kapitel i Lovisa, det splitternya effektiverade serviceboendet Gråberg har fått 56 invånare och är fullbelagt. Personal och invånare vänjer sig sakta men säkert vid allt det nya. Lunchen är just avklarad i det stora, öppna allrummet mitt i byggnaden.

– Var är jag, frågar en av de äldre kvinnorna och ser sig oroligt omkring. Men en vårdare finns till hands och lugnar: "Allt är som tidigare!"

Den gamla tramporgeln från Hambergska hemmet tronar på paradplats och mycket är faktiskt som i de gamla hemmen fastän huset vid Valkomvägen är splitternytt. I flytten har inte bara invånarna utan också de flesta möblerna och prydnadssakerna kommit med.

Flyttrumba i snöstorm

Många anhöriga hjälpte till i den stora flytten och det var tur, för det var faktiskt en riktig rumba då Hemgården, Hambergska och Maritahemmet tömdes. Till råga på allt blåste det upp till en riktig snöstorm.

– Vi klarade oss med nöd och näppe innan elektriciteten gick, berättar personalen om den äventyrliga dagen.

Det bästa med det nya huset i Gråberg är att det är byggt i ett plan. Huset är omgivet av gårdsplan med gymanordningar, bänkar, en grillkåta och planteringslådor. Här ska invånarna lätt kunna komma ut då vädret tillåter.

– Vi satt oss ned med arkitekten som hade ritat ett vanligt hus i två våningar och sade: så här vill vi inte ha det, vi vill ha allt i ett plan och större, gemensamma utrymmen, berättar servicechefen för seniortjänster Lisbeth Forsblom.

Arkitekten ritade på nytt och i dag är alla nöjda. Verksamhetsledare Linda Ahlberg förevisar bland annat personalens arbetsbord som står bredvid invånarnas möbler. Flytten innebär mycket nytt också för personalen.

– För att jämka samman olika vårdkulturer har vi skolat personalen, berättar Forsblom.

På Gråberg stänger inte personalen in sig i egna arbetsutrymmen utan vistas bland klienterna. Närvårdaren Katriina Johansson som tidigare jobbat på Hemgården är mycket nöjd med flytten.

– Nu slipper vi höga backar, det var tungt att skuffa rullstolarna, säger hon.

Invånarna från de tre hemmen bor i varsin flygel. På dörrarna finns ännu handskrivna namnlappar.

Tomtar på parad

Men inne i Göta Lunds rum lyser juleljusen och tomtarna står på parad på byrån. Själv är Lund mitt inne i boken "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann".

– En rolig bok, jag sitter helst här på mitt rum i lugn och ro, säger Lund.

Hon är Pernåbo och har uppfostrat sex barn i hemmet i Gislom. Barnbarnen är tolv. Då familjen hälsar på i det nya servicehemmet har de gott om utrymme både i Lunds rum med egna möbler och i samlingsutrymmena dit Lund tar sig på egen hand i sin rullstol.

– Annars är allt bra, jag har litet dålig rygg bara, säger hon då vi förhör oss om hälsan.

Vi tittar ut genom fönstret på bänkarna och terrasserna och Lund tycker nästan att det är för fint.

– Vad ska de nu satsa på oss äldre, säger hon blygsamt.

Plats för tillbyggnad

Men staden har satsat och beslutit att avsluta all institutionsvård. Lokalchef Antti Kinnunen berättar att man för tre år sedan gjorde en utredning och kollade de äldreboenden som fanns.

– Man kom till att det vore fiffigare att centralisera och bygga ett nytt servicehus än att reparera de gamla byggnaderna. Det är sällsynt att man har tomtmark för en så här stor byggnad i ett plan. Här finns till och med utrymme för en tillbyggnad med femton platser till om det skulle behövas, säger Kinnunen.

De äldre blir flera hela tiden. Budgeten för det effektiverade serviceboendet är 6,25 miljoner, Ara-pengar fick man hela 1,6 miljon. Flera satsningar kommer att behövas.

I dag är elva procent av Lovisaborna äldre än 75 år, det betyder cirka 1 600 personer men år 2025 räknar man redan med långt över 2000 seniorer i staden. Staden satsar stort på bland annat hemvård och köper platser av privata vårdföretag. Och åtminstone nu verkar situationen vara under kontroll.

– Vi har inte långa köer till serviceboenden i Lovisa, under tio personer, berättar Forsblom.

Mer läsning