Nu har Lovisa igen ett artotek

HÄNGNING PÅ GÅNG. Aino Ulmanen hänger sin tavla Bränningar på stranden. Bild: Stina Jäderholm

Nu går det igen att låna konst, för en kortare eller längre tid, eller köpa konstverk direkt, främst av lokala konstnärer.

Artoteket återskapas i Almska gården i Lovisa. Mitt på dagen på fredag är konstnärerna Aino Ulmanen, Aarne Kyröläinen och Elina Sorainen på plats för att hänga, respektive ställa fram, sina alster. Senare kommer Erkki Kannosto, Kristina Elo och Christer Åberg att sluta upp med sina konstverk. Och det är inte slut här.

– Efter hand hoppas vi att allt fler kommer med, säger Nina Björkman-Nystèn från Stödföreningen för Lovisa Konstcentrum.

– Alla yrkeskonstnärer är välkomna och inte bara de från Lovisa. Men det är klart att vi tror att artoteket i huvudsak främst lockar lokala konstnärer, och det finns massor av dem.

Artoteket fungerade redan en tid från 2013 och framåt, men har haft en paus på två år.

– Nu har Lovisa stad visat tummen upp för ett artotek i Almska gården, säger Björkman-Nystèn. I december får vi hyresfritt använda de här två små rummen till vänster om ingången. I januari betalar vi en liten hyra och efter det hoppas vi att verksamheten kommit i gång på allvar så vi kan fortsätta, och betala hyra till staden.

Ett artotek fungerar så att den som funderar på att köpa ett konstverk kan låna det hem, för en månadsavgift på 40 eller 60 euro. Om det inte passar kan man lämna tillbaka verket. Om man vill behålla det kan man fortsätta att betala månadsavgifter eller slå till och köpa sitt konstverk.

Lättare nå publiken

Ulmanen och Kyröläinen hänger tavlorna de har tagit med sig till artoteket. För det ska ju se snyggt ut också, och inte bara ett mischmasch av konst som kanske konkurrerar ut varandra på artotekets väggar.

Ulmanen har tagit med sig två tavlor, Tornado II och Bränningar på stranden. Tavlorna går i vitt och olika nyanser av grått.

– Jag har målat med aska och med sot. Först eldar jag för värmens skull och sedan återanvänder jag det som blir kvar på ett kreativt sätt.

Kyröläinen säger själv att hans konst representerar en abstrakt kolorism.

– Jag har målat sedan 1981 och riktigt på allvar sedan jag blev pensionerad från Yle 2005. Den som vill är välkommen till min ateljé vid Gamla Valkomvägen men jag tror att det är lättare att nå publiken och köparna i ett artotek.

Kyröläinen var med också i det tidigare artoteket.

– Det hann inte riktigt få riktigt luft under vingarna innan vi måste stänga. Nu hoppas jag på bättre tur den här gången.

Mer läsning