Nu har juryn flera kandidater än tidigare för Runebergspriset

Runebergprisets urvalsjury, från vänster: Camilla Lindberg, Vesa Rantama och Johanna Hulkko. Bild: Pressbild

Försöket med en preliminär lista fortsätter inte, men kandidaterna till Runebergspriset blir fler.

Urvalsjuryn för Runebergspriset i litteratur har beslutat att inte fortsätta försöket med en preliminär lista, en så kallad longlist. Hösten 2019 och 2020 publicerade juryn en lista över sina 18–19 favoritböcker utan motiveringar innan juryn nominerade de egentliga kandidaterna till priset.

– Den preliminära långa listan var ett fräscht och välkommet försök, men som jury skulle vi ha velat utveckla listan och fastställa motiveringar på samma sätt som det görs för de egentliga kandidaterna. Urvalsjuryn har inte tillräckliga resurser för det arbetet just nu, säger medlemmarna i urvalsjuryn, författare Johanna Hulkko, kritiker Vesa Rantama och litteraturredaktör Camilla Lindberg i ett pressmeddelande.

Det egentliga syftet med den preliminära listan var att ge uppmärksamhet åt ett större antal högklassiga böcker. Därför har man beslutat att höja antalet priskandidater enligt reglerna för Runebergspriset från 5–8 till 8–10 kandidater.

Urvalsjuryn har i år fått ett stort antal böcker att läsa, hittills redan över 200 titlar. Kandidaterna till Runebergspriset offentliggörs i Runebergs hem i Borgå torsdagen den 9 december och priset delas ut på Runebergsdagen den 5 februari 2022.

Runebergspriset är 20 000 euro. Det är ett litteraturpris som inrättades av tidningen Uusimaa, Suomen Kirjailijaliitto och Finlands kritikerförbund år 1986. Bakgrundssammanslutningar är också Finlands svenska författareförening och Borgå stad.