Nu har Estbackaborna en egen butik igen

TRIO HÄLSAR VÄLKOMMEN. Ari Kupsu, Cassandra Kupsu och Sari Karjalainen är redo ett betjäna kunderna när butiken i Estbacka öppnar sina dörra i dag. Bild: Helén Kurri

På fredagen öppnar livsmedelsbutiken i Estbacka i bekanta men uppfräschade lokaler.

Någon dag innan öppningen jobbas det febrilt med att fylla hyllor och kylskåp med varor. I dag när dörrarna öppnas klockan nio ska det mesta vara på plats. Butiksföreståndare Sari Karjalainen är glad och nöjd när hon visar den uppfräschade butiken, som nu heter M-Market Kupsu.

– Vi kommer att kunna erbjuda en del närproducerat, bland annat bröd, mjölk och potatis, även om vi även har de stora producenternas produkter också.

Butiken är inte stor, men kvadratmetrarna är väl utnyttjade och utbudet varierande. Karjalainen är noga med att understryka att man lyssnar på kundernas önskemål när det gäller utbudet av varor.

Men främst kommer vi att ha basvaror på hyllorna, sånt som vi vet att Estbackakunderna vill ha.

– Men främst kommer vi att ha basvaror på hyllorna, sånt som vi vet att Estbackakunderna vill ha.

Det betyder, förutom mjölk, bröd och grönsaker, också korv och färdig mat, köttfärs och kyckling, och till veckosluten laddar man upp med ett mer delikat utbud.

Sari Karjalainen är väl insatt i hur en matbutik ska byggas upp. Det är ganska exakt två år sedan som butiken i Estbacka, som då hette Siwa, stängde. Sari hade då jobbat i Estbackabutiken sedan 2004.

Nu har hon gjort ett par mellanspel i butiker i Gammelbacka och i Söderkulla, men när hon såg att Ari och Cassandra Kupsu köpte hela fastigheten och tänker öppna butik på nytt, ringde hon och erbjöd sig att komma tillbaka.

– Det känns som att komma hem igen. Här har jag trivts väldigt bra, och vi är som en familj.

Hon berättar att barnfamiljer och äldre hör till butikens trogna och kunder, men minns sedan förr att också arbetare var en stor kundgrupp.

– Den här butiken har alltid varit lönsam, även om det finns butiker i Gammelbacka och Näse, säger Sari, som själv bor i Ernestas och vet att många ser fram emot att kunna handla i närbutiken igen.

Köpman Ari Kupsu är nöjd över vad Sari berättar om sina tidigare erfarenheter av Estbacka. M-kedjan grundades 2006 av självständiga köpmän, i nuläget ingår över 70 butiker i kedjan.

– Som köpman inom M-kedjan har man friare händer, bland annat när det gäller var man köper produkterna, säger Kupsu.

Officiellt öppnas butiken den 22 mars med kaffe- och läskbjudning, men öppet har man redan från fredagen veckan innan.

– Alla är hjärtligt välkomna, hälsar Sari Karjalainen.

Mer läsning