Nu ges en tredje vaccindos i Borgå – men endast i begränsad utsträckning

Bild: Arkiv/Kristoffer Åberg

Coronaläget är lugnt just nu i Borgå. Fram till fredagen har det i Borgå under denna vecka upptäckts sju coronavirussmittor.

Nu startar den tredje vaccinomgången i begränsad utsträckning inom HUS område. Vaccinet är Moderna och man ger det för att minska på vaccinspillet.

Det meddelar Borgå stad i ett pressmeddelande på fredagen.

I Borgå har 74,1 procent tagit det första vaccinet och 61,8 procent det andra vaccinet. Enligt smittorna under de två föregående veckorna har incidenstalet gått nedåt och är nu 75,2.

Det tredje vaccinet ges på måndag och tisdag till de anställda inom social- och hälsovården och de boende i servicehusen som fick det första och andra vaccinet på med kort mellanrum i början av året. Personerna i fråga har informerats.

Dessutom kan personer som lider av grav immunbrist i fortsättningen beställa en tredje vaccintid när minst två månader har gått från den andra vaccindosen.

"Man kan ta Modernas vaccin även om de båda tidigare vaccindoserna skulle ha varit Astra Zenecas eller Pfizer-Biontechs vaccin. Det tredje vaccinet ges alltså för att minska vaccinspillet nu bara i begränsad utsträckning, i fråga om övrig befolkning finns det ännu ingen linje", säger chefläkare Kati Liukko.

Två vaccindoser ger ett utmärkt skydd mot den allvarliga sjukdomen, och det är fortfarande viktigast att helt ovaccinerade söker sig till vaccinering.

Här kan du läsa vilka grupper med grav immunbrist som kan boka tid för det tredje vaccinet.

Tidsbeställning via telefon på numret 040 145 5000.

Numret har en återuppringningstjänst.

Ring endast en gång och vänta på återuppringning.

Den tredje vaccindosen kan än så länge inte reserveras via den elektroniska tidsbeställningen.