Nu gäller det för konstnärerna att aktivera sig – ansökningstiden till Konstrundan har börjat

KOSNTNÄR. Borgåkonstnären Miia Westerlund deltog i Konstrundan i fjol. Nu gäller de för konstutövare som vill vara med på rundan hösten 2019 att aktivera sig och ansöka. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Ansökningstiden till årets 2019 Konstrundan har startat. För konstnärer som på höstkanten vill öppna upp sina ateljéer för besökare gäller det att passa på – ansökan ska lämnas in inom en dryg månad.

Konstrundan är Finlands mest omfattande evenemang där konstnärer håller öppet hus i sina ateljéer och arbetsrum. Fjolårets Konstrundan slog rekord i antal besökare: hela 17 000 personer tog chansen och tittade in hos konstnärer, konsthantverkare och formgivare i olika delar av Finland.

För konstutövare som vill ansöka om att delta i Konstrundan gäller följande: bifoga bilder på de senaste verken eller produkterna samt ett CV. Konstrundans deltagare väljs av en jury, som byts ut årligen. Att delta i evenemanget är gratis.

Bland annat ska Konstrundan har årligen lockat över 200 konstnärer att delta. Ansökningstiden till höstens runda pågår den 21 januari till den 22 februari 2019. Ansökningsblanketten med närmare anvisningar finns på Konstrundans webbplats på www.konstrundan.fi.

Den mångkulturella Konstrundan-helgen äger rum 7–8 september 2019. ÖN