Nu förändras Helenius karriär

Reprisen mot vitryska Yury Bykhautsou blev inte den dominanta showen som Robert Helenius hade hoppats i hans första match i den traditionella boxningsgalan i Olofsborg.

Visserligen tog Robert Helenius en poängseger med alla domarröster mot vitryssen som han i våras slog med delade domarröster i en ytterst kontroversiell match som fick en skugga över sig då Helenius – igen – skadade sin hand.

Men reprisen blev en liknande domarfars som den första dusten mellan tungviktsbjässarna. Enligt reportrar på plats var domarpoängen 60–55, 58–57, 59–55 en skymf mot allt vad proffsboxning heter. Hade man poängsatt matchen med samma siffror i vitryssens favör hade det varit närmare sanningen.

Men som ofta i den våldsamt korrumperade proffsboxningen spelar hemmafavören en väldigt stor skillnad. I nästa match kommer den i Olofsborg utbuade Helenius med stor sannolikhet att slå ur underläge just på grund av hemmafavörens frånvaro då det ryktats om att han fått matcherbjudanden från de brittiska öarna.

Om Helenius nästa match ordnas på fiendemark boxar Helenius sannolikt i en helt ny roll: som en Yury Bykhautsou, det vill säga som den där gamla veteranen som skall bli en språngbräda mot toppen för ett ungt löfte.

Namnen som cirkulerat i ryktena som möjliga brittiska motståndare är 32-åriga OS-silvermedaljören från OS i Rio Joe Joyce, 22-åriga Nathan Gorman och 20-åriga Daniel Dubois. Trions proffsfacit är följande: 5–0, 13–0 och 8–0. Joyce och Dubois har knockat alla sina motståndare medan Gorman knockat elva gubbar i ringen.

Helenius har en imponerande lista med 27 segrar och bara två förluster och som tvåfaldig Europamästare har han en värdefull skalp som vilken nykomling som helst skulle vilja ta.

Det är ändå sannolikt att de hungriga britterna får vänta på Helenius besök i en tid. I och med segern över Bykhautsou är Helenius aktuell för en kamp om EU-titeln, EM-titelns lillebroder, mot Erkan Teper. Helenius och Teper skulle mötas för tre år sedan i en EM-titelmatch men då åkte Teper dit för dopning.

Helenius erövrade EU-titeln 2010. En inte så kul påminnelse om att han halkat bakåt på karriärstigen under årens lopp.

Tommi Willberg Reporter

Mer läsning