Nu finns lista för skola i öst

STÄNGNINGSHOTAD. Föräldrar till barn i Sannäs skola (bilden) och Ilolan koulu jobbar nu för ett tvåspråkigt skolcentrum i östra Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

Bygg ett skolcentrum i östra delen av Borgå, med plats för både svenska och finska elever, uppmanar föräldrarna.

Nu finns det en namnlista på nätet som alla de kan underteckna som vill stödja tanken på ett bildningscentrum i östra Borgå.

Enligt den skolnätsutredning som är under arbete kan skolan i Sannäs användas endast i ett till fem år till. Förslaget är att de svenskspråkiga eleverna från östra Borgå skulle gå i skola i Kvarnbacken.

De finskspråkiga eleverna i Ilolan koulu skulle flyttas till Keskuskoulu, enligt skolnätsutredningens alternativ ett.

Som ett sekundärt alternativ har skolnätsrapporten tagit fram ett eventuellt skolcentrum någonstans i östra Borgå. Det är den tanken som föräldrar i Sannäs skola och Ilolan koulu nu vill få understöd för.

– Vi motsätter oss absolut planerna på att lämna hela östra Borgå utan skola, säger Maria Ruohtula, ordförande för Hem och Skola i Sannäs, och en av initiativtagarna till namnlistan.

Vi kommer att vara aktiva på många andra sätt också. Redan nu har vi varit i personlig kontakt med förtroendevalda, och det kommer vi att fortsätta med.

Lång skolväg

Det finns över 160 elever sammanlagt i Sannäs skola och Ilolan koulu. Många barnfamiljer bor på området och avstånden är långa till Borgå centrum. Ett bildningscenter skulle tjäna alla invånare bland annat i byarna Jackarby, Sannäs, Illby, Siggböle, Eknäs, Renum, Munkkala, Ylike, Karhukorpi, Veckjärvi, Bosgård, Myllykylä och Virvik.

Föräldrarna betonar att en lång skolväg orsakar extra stress och utmattning för barnen och kan i värsta fall leda till sämre inlärningsresultat.

Namn samlas på listan under sommaren och överlåts till fullmäktige i höst när frågan om skolnätet avgörs.

– Vi kommer att vara aktiva på många andra sätt också, försäkrar Ruohtula. Redan nu har vi varit i personlig kontakt med förtroendevalda, och det kommer vi att fortsätta med.

Under de första 15 timmarna lyckades adressen Östra Borgås skolor bör tryggas samla 230 namn.

– Vi hoppas på 500 namn före midsommar, säger Ruohtula.

Nätadressen hittar du här!