Nu får yngre Sibbobor i riskgrupp coronavaccin

Bild: Kristoffer Åberg

Sibbobor i åldern 20–59 år som hör till riskgrupp 1 kan från och med i morgon onsdag börja beställa tid för AstraZenecas coronavaccin.

I Sibbo har man kommit så långt med vaccineringarna mot covid-19 att man nu kan öppna tidsbeställningen för följande grupp – personer födda 1962-2001 som hör till riskgrupp 1.

Sjukdomar som klassas som riskgrupp 1 är organtransplantation eller stamcellstransplantation, cancersjukdom under aktiv behandling, svår störning i immunförsvarssystemet, svår kronisk njursjukdom, svår kronisk lungsjukdom, typ 2-diabetes och Downs syndrom. Mera information finns på www.thl.fi.

I första hand ska man boka tid för vaccinering via internet på adressen www.coronavaccinbokning.fi. Det går snabbast och enklast att boka tid via webbtjänsten. Den som inte har möjlighet att boka tid på internet kan ringa hälsocentralens nummer 09 2353 6001 måndag–fredag kl. 9–15. Telefontjänsten har varit överbelastad under den senaste tiden och därför rekommenderas webbtjänsten.

Inga brev på posten

Sibbo kommun kommer inte att skicka några brev om vaccineringsturen till den här gruppen invånare – de kan själva reservera tid till vaccination i takt med att det finns lediga tider i tidsbeställningen.

Också de grupper som tidigare stått i tur att vaccineras i Sibbo kan fortfarande beställa tid till vaccinering. Sibbobor som fyller 75 år i år och äldre och deras närståendevårdare över 65 år vaccineras med Pfizer-Biontechs vaccin. De som är 20-69 år och hör till riskgrupp 1 kan reservera tid för AstraZenecas vaccin.

Vaccineringsturerna och den preliminära tidtabellen för de olika gruppernas vaccineringar finns på kommunens webbplats på adressen www.sipoo.fi/sv/coronavaccineringar. På webbsidan hittar du också mer information om vaccinen, vaccinationsställena i Sibbo och om hur man beställer tid.