Måste man få dricka alkohol när man går på bio? Lovisabion är först ut i Östnyland med att servera öl, vin och cider

EN KALL ÖL. På måndagen trädde Kino Marilyns serveringstillstånd i kraft. Bild: Kristoffer Åberg

Kino Marilyn i Lovisa har nu serveringstillstånd. I framtiden kommer biografen också att arrangera föreställningar som tillåter alkoholservering under själva visningarna. De här föreställningarna kommer att vara förbjudna för personer under 18.

I Helsingfors har ett antal biografer redan börjat servera alkohol. Nu har trenden också spridit sig till Kino Marilyn i Lovisa. Enligt företagaren Sini Hakkarainen-Suonpää var det just biograferna i Helsingfors som väckte tanken om ett serveringstillstånd.

– Vi hade också stått värd för några privatföreställningar där det serverades alkohol, så vi beslöt oss för att ta nästa steg, säger Hakkarainen-Suonpää.

Speciella föreställningar

I praktiken betyder det att man nu kan köpa alkoholdrycker från biografens försäljning. In i på själva filmföreställningarna får man inte ta med alkohol förutom under speciella föreställningar som är förbjudna för personer under 18.

– Vi har inte slagit fast något ännu, men tanken är att vi ska ordna en till två sådana föreställningar per månad. Beroende på hur poplära de blir kan vi öka eller minska på dem. Det gäller att prova fram hurdana filmer som går bra ihop med alkoholservering, säger Hakkarainen-Suonpää.

Precis som i barer är det förbjudet att ta med sig egna alkoholdrycker. Enligt Hakkarainen-Suonpää instiftar Kino Marilyn också en ytterligare regel: ingen alkoholförsäljning medan det visas barnfilmer.

– Det är vårt eget beslut och jag tycker att det är rimligt att barnen inte ska behöva röra sig bland folk som dricker alkohol, säger Hakkarainen-Suonpää.

Målet är att prova sig fram till ett system som fungerar.

– En av de positiva sidorna med att driva ett mindre företag är att vi har större frihet att prova på nya saker.

Inte aktuellt i Borgå

På Bio Rex i Borgå är alkoholförsäljning inte på tapeten just nu.

– Den enda biografen i Bio Rex kedjan som just nu erbjuder alkoholservering finns i Hyvinge. I Borgå har vi inga aktuella planer, men vi får se i framtiden, säger företagaren Edgar Nieminen.

Nieminen själv förstår sig bra på själva idén.

– Visst kan det vara mysigt att får ta ett glas vin medan man njuter av kvalitetsfilm.

Mer läsning