Nu eller aldrig för Shamrocks – Butchers Roman Runner avstängd och sparkad

ÖDESMATCH. Butchers och Royals kämpar om en semifinalplats på torsdag. Arkivbild. Bild: Tommi Willberg

Old Town Shamrocks och Butchers har ännu små chanser att gå till semifinal. FC Futuras jakt på serieledaren VJS ser allt svårare ut.

Rugby

FM-serien: Old Town Shamrocks plogar framåt i bottengyttjan i FM-serien. Efter två bittra förluster (27–38 borta mot Helsinki RC och 29–31 borta mot Kuopio RC) är de grönklädda fortsättningsvis på jumboplatsen – och nu börjar det bli bråttom.

Om man vill gå till semifinalerna gäller det "bara" att helst vinna alla tre återstående matcher. På lördag hoppas Shamrocks på att upprepa en skräll och lyckas slå Warriors igen, nu på bortaplan. Grundserien avslutas med hemmamatcher mot Tallinn Kalev och Jyväskylä RC.

Amerikansk fotboll

Lönnligan: Butchers lyckades i elfte timmen sätta stopp på sin fem matcher långa förlustsvit då man tog en oerhört viktig seger över Saints med 22–20 (15–7) i torsdags. Ett starkt prov på karaktär eftersom den föregående matchen var ett fullständigt fiasko: 0–51 mot Steelers med två utvisningar på köpet.

De utvisade spelarna var Darion Hall och Roman Runner – som dessutom fick en lång avstängning av Finlands amerikanska fotbollsförbund. Runner rev en motståndares hjälm av dennes huvud och kastade hjälmen på motståndaren. Han stängs av resten av säsongen och hela nästa säsong. Butchers sade upp kontraktet med Runner efter incidenten.

Halls och resten av Butchers säsong fortsätter med ödesmatchen mot Royals på Centralidrottsplan torsdag kväll. Seger där betyder med stor sannolikhet att säsongen fortsätter med semifinal.

Fotboll

Division 3: FC Futura fick en jobbig lektion i att en fotbollsmatch är 90 minuter lång i söndagens hemmamatch mot FC Kontu. Med under tio minuter kvar av matchen ledde Futura med 2–0 tack vare mål av Henri Pulkkinen och Petri Lampinen men då domaren visslade för sista gången stod siffrorna 2–2 på resultattavlan. Reduceringen kom i 85:e minuten och kvitteringen på stopptid.

Kontu var nära att ta hem alla poängen då man ännu i slutsekunderna fick en straffspark men målvakten Toni Korkiakoski räddade en poäng åt Futura.

Känslorna svallade rejält i Futuralägret under de avgörande stunderna. Mittbacken Mikko Lönnström fick rött kort och tränarduon Kalle Sorja och Juha-Pekka Pantsu blev också utvisade.

Futura är nu serietrea nio poäng bakom ledande VJS som åter igen tog en uddamålsseger i den 15:e matchomgången.

Sibbo-Vargarna är sist i serien inför lördagens östnyländska derby i Sibbo.

Mer läsning