Nu efterlyses unga skådespelare

SHOW. Jani Lastuniemi gjorde reklam för Teaterutbildningen i Borgåskolor. Här i Näse skolas tredje klass. Bild: Max Nyberg

Teaterskolan i Borgå söker nya elever till det kommande läsåret. Bakom sig har man en förnyad läroplan.

Jani Lastuniemi formligen hoppar in i klassrummet i Näse skola. Ansiktet är vitmålat som en mimare, och i handen bär han en käpp.

– Hej! Vet ni vad skådespelarens främsta verktyg är?, säger han och sprider ut händerna med käppen i högsta hugg.

Tredjeklassarna är först tysta, så lyfter en flicka försiktigt på handen.

– Nyfikenhet?

– Bra svar! Men vad är ännu bättre?, säger Lastuniemi och dansar omkring och låtsas köra motorcykel med käppen.

En pojke lyfter lika försiktigt på handen.

– Kroppen?

– Ja! Tolv poäng!

Lastuniemi är inte i klassrummet med sin utstyrsel och show av en slump. På tisdagen och onsdagen åkte han runt i svenskspråkiga skolor i Borgå för att göra reklam för Teaterskolans hösttermin där han ska fungera som lärare.

Djupare studier

I bakgrunden finns Borgåbygdens Ungdomsförbund, BUF, som utvecklar och förnyar verksamheten med Teaterskolan under det kommande läsåret – bland annat med en ny läroplan för grundläggande konstundervisning i teaterkonst som man arbetat fram tillsammans med Finlands Svenska Ungdomsförbund, FSU, och projektet Teaterskolan i Svenskfinland.

Målsättningen är att verksamheten blir mångsidigare och att eleverna har möjlighet att ytterligare fördjupa sig i teaterkonst under sina studier i Teaterskolan i Borgå.

Därför befinner sig också Jani Lastuniemi i Näse skola på tisdagen. Tidigare på dagen, innan han hunnit besöka den första skolan, berättar han att motsvarande utbildningar funnits i Pargas och Åbo, och att intresset varit stort.

– Vi fick över 100 anmälningar när vi startade i Pargas 2009. Vi fick planera om lite, och det fungerade. Senare utvidgade vi till Åbo.

Ger självsäkerhet

I Borgå kommer man att ha plats för 45 studerande fördelat över tre åldersgrupper. I princip är det en utvidgning av det BUF sysslat med, och totalt handlar det om 500 undervisningstimmar som man genomför på sju år, allt enligt läroplanen som Borgå stad granskat och godkänt.

Lastuniemi talar sig varm för teaterutbildningen, som att den ger konstnärliga färdigheter att söka till yrkesutbildningar efter gymnasiet. Men det är inte allt, teater ger social kompetens vid sidan om det pedagogiska innehållet.

– Man blir mera självsäker, lär sig samarbeta i grupp och blir bekväm med att möta människor. Och det stöder skolarbetet. Man har också nytta av kunskaperna i vilken annan som helst bransch, säger Lastuniemi.

Att han klär ut sig vid besöken i Borgåskolorna beror på att han vill ge en lite rättvisare bild av teater. Han påpekar att många barn och unga ofta uppfattar teater som dammigt, med röda draperier och lite för tjock parfymdimma, och att han med en liten föreställning kan visa att det är fartfyllt och kul.

– Och så är det lite galet på ett positivt sätt.

Många år

Utbildningen börjar med en grundläggande utbildning på fyra år, som sedan följs av specialiserade studier på tre år. Då har den som gör hela utbildningen chansen att testa på olika roller på de olika delområdena, som scenografi, regi eller kostym. Då prövar man också på lite olika teaterformer, som dansteater eller dockteater.

Efter besöket i Näse skola säger Lastuniemi att tredjeklassarna i Näse skola verkar ha blivit nyfikna.

– Jag fick några frågor, och så tog omkring hälften en flyer. Så det verkar finnas intresse.

Det går att anmäla sig till teaterskolan fram till den 7 september, varefter utbildningen börjar den 10 september. Det blir träff på Kulturhuset Grand varje måndag. Man har delat upp utbildningen, som kostar 75 euro per termin, i årskurs 3 till 4, årskurs 5 till 6 och årskurs 7 och äldre. Förhoppningen är att man i framtiden ska kunna hitta något också för yngre elever.

– Det finns ännu lediga platser, och jag hoppas att vi hittar nya elever, säger Lastuniemi.

Anmälningar fram till den 7 september.

Börjar 10 september.

Anmälning via mejl: buffenrf@gmail.com.