Nu är Shamrocks redan i semifinal

INKAST. Otto Åkerberg (t.v.) i en luftduell i lördagens kvartsfinal. Bild: Andreas Sjöblom

Old Town Shamrocks fortsätter att skriva klubbhistoria. Laget nöjde sig inte med att bara att spela kvartsfinal utan tog en historisk semifinalplats genom att besegra Kuopio Rugby Club med siffrorna 20-10.

– Det är första gången klubben kommit så här långt i FM-serien så det känns naturligtvis bra. Det är samtidigt mycket hårt arbete som ligger bakom den här framgången, säger lagkaptenen Curtis Pollard.

Matchens första halvlek gick rätt så klart i hemmalagets kommando. Nästan omgående tog Shamrocks ledningen med 5-0 efter en fullträff (try) av Samu-Petteri Pääkkös och Linus Backman utökade ledningen till 7-0 efter att ha sparkat in två tilläggspoäng.

Gästerna reducerade till 7-3 efter en straffspark från distans, men i slutet av perioden kunde hemmalaget utöka sin ledning genom Jarkko Tuoresmäki psykologiskt viktiga fullträff.

– Vi gjorde en solid insats och vårt starka anfallsspel var kanske tungan på vågen i dagens dust. Vi hade fokuserat mycket på man-mot-man försvar och den biten tycker jag försvarslinje skötte galant, säger Pollard.

TACKLING. Otto Åkerberg och Samu-Petteri Pääkkö tar med gemensamma krafter ner gästernas Marko Keränen. Bild: Andreas Sjöblom

Sikte på nästa match

Shamrocks ettriga tacklingsspel gav utdelning i början den andra perioden. Man tvingade Kuopio till en felpassning djupt på egen planhalva och inhopparen Ruben Westerlund kunde med fräscha ben löpa in hemmalagets tredje fullträff. Matchen var i praktiken avgjord och gästernas tröstemål i matchens sista sekvens spelade föga roll.

– Vi hade en dålig dag, men samtidigt var Shamrocks i ärlighetens namn bättre på alla delområden. Borgåspelarna gjorde precis de saker vi hade siktat oss på, säger Matti Keräne som var Kuopiolagets synligaste spelare.

Det fanns perioder in den matchen där vi hade dem i gungning men inte lyckades förvalta våra chanser på bästa möjliga sätt.

I den andra kvartsfinalmatchen tvålade Jyväskylä Rugby Club till Linna Rugby från Tavastehus med hela 60-7. Det innebär att Old Town Shamrocks möter grundserievinnaren Helsinki Rugby Club i den ena semifinalen medan grundserietvåan Helsinki Warriors tar an Jyväskylä Rugby Club.

– Nu skall vi sätta att fokus på den kommande semifinalen och se till att vi är väl förberedda, säger Curtis Pollard.

Old Town Shamrocks har mött huvudstadsklubben en gång den här säsongen. Hemmamatchen i slutet av maj slutade i förlust med siffrorna 14-29.

– Det fanns perioder in den matchen där vi hade dem i gungning men inte lyckades förvalta våra chanser på bästa möjliga sätt. Förhoppnings kan vi göra det i semifinalen. Jag tror i vilket fall som helt på en jämn och spännande match.

Semifinalen mellan Helsinki Rugby Club och Old Town Shamrocks spelas lördag den 24 september kl.13 i Kvarnbäckens idrottspark.

Bild: Andreas Sjöblom

Mer läsning