Nu är det populärt med skolmat

SKOLMAT. NU får man äta skolmaten hemma. Bild: Kristoffer Åberg

I Lappträsk börjar man nästa vecka dela ut paket med livsmedel till distansjobbande skolbarn. I Sibbo är man nästan tagen på sängen av det stora intresset för kalla matportioner.

I en liten kommun med långa avstånd är det svårt att dela ut färdiga matportioner. Däremot passar det bra med matpaket med råvaror.

I Lappträsk erbjuds eleverna som deltar i distansundervisning ett matpaket med råvaror som kompensation för uteblivna skolluncher. Den första utdelningen sker på onsdag efter påsk vid Kirkonkylän koulu och Taitotalos kök i Porlom.

– Vi har fått 119 beställningar, det är mer än hälften av alla våra skolelever, säger kostservicechef Mervi Torkkeli. Vi planerar att dela ut liknande paket varannan vecka.

– Paketen innehåller makaroner, ris, kanske potatis, morötter och frukt. Dessutom gryn, mjölk och färdigmat som är lätt också för barn att värma, som spenatplättar och köttfärsbiffar. Innehållet varierar en del.

Lunchportioner i Sibbo

Också i Sibbo inleder man veckan efter påsk med nya skolmatsrutiner. Nu är det också möjligt att reservera färdiga matportioner som kan värmas.

Kostservicechef Marianne Putus är förvånad över det stora intresset.

– Hela 574 matportioner har beställts, det är mer än vi väntade oss. Portionerna delas ut vid Lukkarin koulu i Nickby och i Söderkulla vid den gamla skolan på Lärdomsvägen.

– På tisdag efter påsk delar vi ut lunchportionerna för onsdag, torsdag och fredag. På fredag delar vi ut lunch för måndag och tisdag. Utdelningen sker nu i början mellan 14 och 15, vi får kolla hur det börjar löpa.

Både i Lappträsk och i Sibbo önskar man att de som avhämtar barnens mat ser till att hålla tillräckliga avstånd till alla andra som kommer på plats.

Mer läsning