Nu är det lätt att låna konst

BADGE 1. Majbritt Huovilas målning i blandteknik på duk och skiva är ett av cirka fyrtio verk som ingår i artoteket Konstas samlingar. Bild:

Borgå konstförening som driver artoteket Konsta har byggt upp en ny webbplats som gör det enkelt att hitta konstnärer och verk ur en viss genre.

En vacker teckning, en färggrann målning eller kanske en spännande skulptur? Nu är det lättare än någonsin att använda sig av artoteket Konsta tjänster. Artoteket, som fysiskt är lokaliserat intill Konsthallen i Konstfabriken i Borgå, har fått en ny och användarvänlig webbplats. Nu kan den som är intresserad av att låna ett konstverk gå in på sidan och enkelt att navigera bland konstnärsnamn och använda tekniker.

Den nya webbplatsen gör det möjligt att till exempel klicka in sig på sin favoritkonstnär och se vilka av hans eller hennes verk som står till buds. Ett annat sätt att närma sig konstutbudet är att klicka in sig exempelvis på fotokonst eller på blandteknik, och då får man upp verk av olika konstnärer som faller inom ramen för vald kategori.

Upplägget kommer också med aptitretare: Klickar man in sig på en keramikpjäs så fylls nedre delen av skärmen av fyra mindre bilder på verk av andra konstnärer enligt principen "du-kanske-också-gillar-de-här". Inte heller själva utlåningsprocessen ställer till med några svårigheter. Verken kan reserveras via webbplatsen för att avhämtas senare från artoteket.

Det är Borgå Konstförening som sköter utlåtningen och som upprätthåller utlåningsverksamheten – både den fysiska och den via webben – och för tillfället finns runt 40 verk av femton av föreningens konstnärer i artotekets samlingar. Utlåningsprinciperna är likadana som tidigare, det vill säga man kan hyra eller köpa kvalitetskonst.

Väljer man hyresvarianten får man konstverket med sig hem och kan i lugn och ro känna efter om man valt rätt. Hyran löper månadsvis enligt förhandsbestämda delbetalningsposter och vill man äga konstverket kan man endera betala hyra tills säljsumman är nådd eller lösa in tavlan genom att betala summan som är kvar efter delbetalningarna. Priserna går från cirka 200 euro upp till 8 500 euro.

Artotekets utbud varierar hela tiden, och vill man inte titta in på Konsta i Konstfabriken kan man ta sig en titt på webbplatsen. Artoteket är öppet måndag-fredag klockan 11–19 och lördag-söndag klockan 11–16.

https://porvoontaideyhdistys.fi/konsta/

Mer läsning