"Nu är det guld som gäller"

Magnus Smeds hör till den något exklusiva klubben Akillesspelare som var med om att ta hem FM-guldet i bandy både 1981 och 1985.

– Jag minns finalen 1981 som om det hade varit i går, det var föreningens första guld så det är klart att det blev ett minne för livet. 1985 hade vi ett så mångsidigt lag att finalsegern kom kanske till och med lite för enkelt. Vi var rätt så överlägsna den säsongen och det är ju inget att klaga på. 1987 kom vi ännu på tredje plats men sedan dröjde det till 2014 innan Akilles igen tog medalj, då blev det brons mot Kampparit. I fjol blev det silver så nu är det guldet som gäller, säger Smeds.

Själv spelade han sin sista säsong 1995–1996 men fram till den här säsongen hörde han till bakgrundskrafterna inom bandysektionen.

– Hjärtat klappar så klart fortfarande för Akilles bandy och jag får kalla kårar när jag tänker på möjligheten att för första gången vinna guld på hemmaisen. För det finns det alla förutsättningar när man ser på säsongen med facit på hand: den komfortabla seriesegern visar vem som är förhandsfavorit, men å andra sidan har Veiterä visat stark form mot slutet av säsongen. Jag väntar mig en verklig rysare.

Smeds utgår ifrån att det blir en verklig idrottsfest på veckoslutet.

– Akilles har en fantastisk sits att få kämpa om segern i landets enligt mig enda riktiga bandystad. Här finns supportrarna och här finns stämningen. Under finalens första del 1981 var det 2 000 anhängare som stod runt isen och det var en jättepublik på den tiden. Men nu kan det säkert bli kring 3 000 människor på läktarna plus de som står längs med planen.

Han tar fram ytterligare en dimension av lördagens final.

– Finalen är det så kallade gamla gardets stora chans. Hit kan man räkna Magnus Gustafsson, Rasmus Lindqvist, Sami Laakkonen och Petteri Lampinen. Och så vitt jag vet har de två sist nämnda sökt sig till Borgå med målet att kunna avsluta karriären med guld. Jag tror det lyckas bara Akilles inte ger utrymme åt Veiteräs unga killar. Men bollen är rund och en bandymatch pågår i 90 minuter.