Nou Paha får uppföljare – Nou Lives positiva vibbar flödar virtuellt

POSITIVA VIBBAR. Fjolårets musikfestival Nou Paha får en uppföljare i form av Nou Live – fyra livekonserter som spelats in i Borgå och som sänds på nätet under fyra söndagar i maj. På bilden Ukri Humina feat. Mir-0. Bild: Aleksi Hakala

Det har hunnit gå ett år sedan musikfestivalen Nou Paha ordnades till minne av Borgåprofilen Jocke Lybeck. Snart är det dags för uppföljaren Nou Live som görs i samma positiva anda, men där musiken sänds via webben.

"Vi fortsätter i Nou Pahas spår och kör de godas sak." Det säger Iina Olin som tillsammans med Aleksi Hakala, Joonatan Hietanen, Antti Saario, Lasse Yrjölä och Niclas Runeberg hör till talkogänget bakom majsatsningen Nou Live. Kontentan är enkel: musikpubliken bjuds på fyra gratiskonserter med fyra artister och hela rasket sänds via Youtube och Facebook.

– Redan i fjol pratade vi med Jockes goda vän Måns Strömberg, DJ Bunuel, om att kommande musikkeikkor, positiva happenings som vi ordnar i Borgå, kan gå under namnet Nou Paha. Det här är en sådan grej, men på grund av de rådande omständigheterna har vi bestämt att kalla det Nou Live, säger Iina Olin som har hand om projektets PR-bit.

Som namnet Nou Live antyder är det inte fråga om en typisk coronatida liveströmning. I stället har man velat satsa på förhandsinspelad kvalitet, och som garanter för det fungerar ljuddesignern Joonatan Hietanen, ljusplaneraren Aleksi Hakala och naturfilmaren Antti Saario.

– Det gör väldigt mycket liveströmningar just nu, men det kräver väldigt mycket i teknisk väg och det kräver att flera personer är involverade i sändningen. Tidtabellen var tajt så vi valde att göra en lättversion, en inspelad konsert med livekänsla, säger Hietanen.

Tidtabellen var tajt så vi valde att göra en lättversion, en inspelad konsert med livekänsla.

Kvalitet på toppen

Inspelningsplatsen är något otippad – den tidigare kommungården och vårdcentralen på Lundagatans topp som har stått tom redan länge. För något år sedan förvandlades den till ett popup-skräckkabinett och den har också fungerat som övningsplats bland annat för polishundar.

I äkta jockelybeckanda lät stadens lokalitetsservice musikerna hålla till i huset i två dagar utan kostnad.

– Det såg ganska förskräckligt ut där inne men vi hittade ett större rum som fungerade bra, säger Joonatan Hietanen.

Nu byggdes kommunstyrelsens gamla mötesrum till improviserad musikstudio – man draperade väggarna i ljuddämpande tyg, bättrade på akustiken med tjocka mattor, riggade strålkastare och plockade in all nödvändig teknik. Och artister förstås.

FÖRE. Kommunstyrelsens gamla mötesrum i den tomma fastigheten på Lundagatans topp byggdes om till inspelningsstudio. Bild: Aleksi Hakala

EFTER. Här tar konsertplatsen form med ljuddämpande tyg, belysning och ljudteknik. Bild: Aleksi Hakala

Fyra söndagar på raken

Fyra förhandsinspelade konserter med fyra artister, sänds gratis på Youtube och Facebook under fyra söndagar i maj.

Konsert nummer ett sänds den 3 maj kl. 18. För musiken står Frans Andersson.

Konsert nummer 2 sänds den 10 maj kl. 18. För musiken står Kuuhullu.

Konsert nummer 3 sänds den 19 maj kl. 18. För musiken står Ukri Humina feat. Mir-0.

Konsert nummer 4 sänds den 24 maj kl. 18. För musiken står Kultainen nuoruus.

Arrangörer är Aleksi Hakala, Joonatan Hietanen, Antti Saario, Lasse Yrjölä och Iina Olin.

Hietanen har många musikerbekanta och den tajta tidtabellen till trots var det inte alls svårt att få artister och band att haka på Nou Live.

– Konserterna spelades in under två dagar förra veckan och på söndag sänds den första konserten med Frans. Efter det blir det konsert tre majsöndagar till, säger Iina Olin.

Borgåbon Frans Andersson är en långa linjens sångare, låtskrivare och producent, och var tidigare bekant under namnet Lee Angel. Den aktiva musikern har uppträtt i många olika uppsättningar, runtom i världen, och har också blivit bekant via teve. Nu är det Frans och en solokarriär som gäller och soundet beskriver han som modernt skandinaviskt, skirt och själfullt.

FÖRST UT. Borgåmusikern Frans Andersson inleder Nou Live med en söndagskonsert som sänds via Youtube och på Facebook. Bild: Aleksi Hakala

Mångalenskap och klangskålar

Näst ut i Nou Live-serien är Jocke Lybecks son Felix Lybeck som under artistnamnet Kuuhullu gör musik i folkrocktraditionen. Debutalbumet Kuuhullu släpptes för lite mer än ett år sedan och speciellt med skivan är att den i sin helhet är inspelad på husbåten Kaunis Veera, i samarbete med Aleksi Hakala.

Följande album är inprickat till hösten 2020 och nu finns det en chans att få ett smakprov.

– I samband med Nou Live spelar Kuuhullu för första gången ett gig helt och hållet på elgitarr. Största delen av låtarna som framförs är nya, säger Iina Olin.

Ett riktigt spännande inslag väntar den tredje söndagen i maj då Ukri Humina feat. Mir-0 står på tur. Här är det finskugrisk musik med japanska och indiska kryddor som framförs med liveloop-effekt. Otto Eskelinen plockar fram sin kantblåsta japanska flöjt och sina klangskålar och får sällskap av Antero Mentu på cittra och balalajka. Lägg till Jenni Venäläinen på konsertkantele och Mir-0 som står för de elektroniska slingorna, och resultatet kan inte bli annat än spännande.

I samband med Nou Live spelar Kuuhullu för första gången ett gig helt och hållet på elgitarr.

Rapfenomen

Sist ut i den virtuella musikfestivalen är Kultainen Nuoruus som har rötterna i Borgå. Gruppen består av rapartisterna Sipulijaska och Lars, DJ Doowutchyalike samt sångaren Ronda, en trio bekant bland annat från nyaste plattan Likainen liskodisko. Suomirap med undergroundtouch beskriver genren på ett ungefär, och någon har kanske råkat på musikvideon Karhunkaataja som är bandets mest kända låt.

– Nu bjuder Kultainen Nuoruus på en mångsidig special. Det blir en tolv år gammal raritet, bekant konsertmaterial och dessutom bjuder rapparna på varsin ny, tidigare opublicerad låt, säger Iina Olin.

Glädjen i att göra gott tillsammans genomsyrar Nou Live-upplägget. Samtidigt är konsertsändningarna ett sätt att ge musikerna en plattform där de kan dela med sig av sin musik.

– Bra musik som publiken förtjänar att få höra, säger Joonatan Hietanen. Och inspelningarna blir dessutom kvar och kan ses närsomhelst av vemsomhelst.

Bra musik som publiken förtjänar att få höra. Och inspelningarna blir dessutom kvar och kan ses närsomhelst av vemsomhelst.

Mer läsning