Nostalgiska åk dragplåster på välgörenhetsevenemang

GLÄNSER. Rolf Eriksson vid sin ögonsten som är en Chevrolet Bel Air från år 1957. Bild: Marit Björkbacka

Många tog chansen att beundra bilar och motorcyklar av mera ovanliga slag på lördagen då Nevada Car & Bikeshow ägde rum vid gamla järnvägsstationen. Evenemanget riktar intäkterna till ungdomshemmet Alva-huset.

Vädret gynnade välgörenhetsevenemanget Nevada Car & Bike show som hölls i lördags vid gamla järnvägsstationens lokstall i Borgå. Utställt fanns blänkande veteranbilar och -motorcyklar av vilka många hade sitt ursprung på andra sidan av Atlanten.

Bland utställarna fanns Rolf Eriksson som stolt visade upp sin vackra Chevrolet Bel Air från år 1957. Det är för femte sommaren han kör bilen.

– Sedan jag köpte den har jag förnyat det mesta. Den är nymålad och har ny inredning, säger han.

Bilen importerades via en bekant från USA. Eriksson berättar att den var i rätt så bra skick då den inhandlades men att han trots det valt att förnya det som går att förnya. Initiativet till att köpa bilen kom från hans hustru.

JOBB. Johnny Wikholm från Custom Car Club och Ilkka Lappalainen från Cherubs MC har länge arbetat med att förbereda händelsen Bild: Marit Björkbacka

Jänkare och vackra brudar

Jänkare lockar som bekant till sig vackra "brudar" och på plats fanns också representanter från Pin-up Petrols i tidsenliga kläder drickande Coca-Cola från glasflaskor med sugrör. Musiken de lyssnade på kom naturligtvis från en transistorradio från samma tidsperiod.

– Jag har sedan jag var ung varit intresserad av både gamla bilar och andra gamla föremål, säger Mari Riikonen från Lahtis.

Hon är teamledare för Pin-up Petrols och brukar tillsammans med sina väninnor representera sammanslutningen vid olika evenemang.

– Jag lockas av femininiteten i att få klä mig i 50-talskläder och att jag får vara mig själv. Vårt motto är att varje kvinna är vacker även om hon är klädd i en svart plastsäck. Allt beror på hur du bär den, säger hon.

INLEVELSE. 1950-talet betyder mycket för medlemmarna i Pin-up Petrols. Från vänster Mari Riikonen, Katja Saarikangas och Mia Hietamäki Bild: Marit Björkbacka

Borgåföreningar arrangörer

Arrangörer för Nevada Car & Bikeshow är bil- och motorcykelföreningarna Custom Car Club och Cherubs MC som båda verkar i Borgå. Alla intäkter går direkt till verksamheten i skyddshemmet Alva-huset i Ernestas. Ungdomshemmet är till för 13-21 åringar som inte kan bo hemma.

– När vi hörde att det inte finns pengar till barnens hobbyer beslöt vi oss att hjälpa, säger Johnny Wikholm från Custom Car Club.

Arbetet med att ordna tillställningen började redan i februari och har intensifierats under sommaren.

– Det har krävts fyrtio personers arbete för att göra detta möjligt, säger han.

Hur många besökare eller hur mycket intäkter man fått under dagen var omöjligt att säga då intervjun gjordes. Wikholm konstaterade ändå att arrangörerna var mycket nöjda och ville rikta ett stort tack till såväl sponsorer som besökare som ställt upp med barnens bästa i sinne.

Mer läsning