Norska vindar blåser under Höstvisan

STÄMSÄKRA. De norska vissångarna Steen-Vidar Larsen och Öistein Rian debuterar på årets Höstvisan som går av stapeln på lördag. De har uppträtt en gång tidigare i Finland, då i trioformat i Hangö. Bild: MORTEN FLATEN

Visvännernas höstmåste, Höstvisan på Lill-Pellinge, kommer i år med en frisk nordisk fläkt. Konsertdags gånger två är det den 10 september.

Ungdomsföreningshuset Solhälla på Lill-Pellinge är, som traditionen bjuder, skådeplats för Höstvisan. Föreningen Visans vänner i Östnyland står värd för konsertevenemanget som i år ordnas lördagen den 10 september.

Under två, efter varandra, följande konserter kommer publiken att få njuta av visor framförda av både lokala och mera långväga artister. För det nordiska inslaget står de norska trubadurerna Steen-Vidar Larsen och Öistein Rian som i hemlandet gjort succé med sina Simon & Garfunkel-tolkningar.

Odödliga sånger

"Två stämmor, två akustiska gitarrer, odödliga sånger" lyder deras reklamtext på norska, och på Höstvisan kommer publiken bland annat att få höra Simon & Garfunkel-låtar från tiden innan de blev världsberömda. Slitstarka hitlåtar och några mindre kända pärlor, såsom The Boxer, Kathy's song och Song for the asking, finns med på repertoaren.

– Tillsammans med mig kommer Steen-Vidar och Öistein att sjunga visan Si at du vil. Jag hörde den och gillade den så mycket att jag översatte den till svenska. Vi uppträdde senaste tillsammans med Säg att du vill på Särö i samband med en nordisk visträff, säger Stella Jonasson, vice ordförande i Visans vänner i Östnyland.

Vessösommargästen Cara Hjelt bjuder å sin sida på en rad visor ur kvinnoperspektiv medan sångaren och låtskrivaren Gustav Klingstedt från systerföreningen Visans vänner i Helsingfors sjunger låtar som han själv skrivit.

Melodisk vispop

Ett intressant namn och en nykomling i Höstvisan-sammanhang är Lappträsktjejen Josefin Weckman som uppträder med melodiskt klingande, popsläktade visor i formationen Josefin & The Johnsons. I bandet spelar John Bergman akustisk gitarr, Mauritz Möller bas och Marcus Johansson trummor.

– Det är ett intressant gäng som också gör egen musik. Senast uppträdde de på sommarens Liljevisan, säger Stella Jonasson.

Som konferencier för årets Höstvisa fungerar i Stockholm bosatta Albert Häggblom som just nu är Finlandsaktuell med showen Va perkele e en finlandssvensk som kombinerar traditionella talkshowelement med improvisationsteater.

Finns det risk att han stjäl showen?

– Det hoppas jag verkligen att han gör, skrattar Stella Jonasson.

Lördagen den 10 september på Solhälla, Lill-Pellinge.

Artister: Steen-Vidar Larsen och Öistein Rian, Stella Jonasson, Cara Hjelt, Gustav Klingstedt, Josefin & The Johsnons, Albert Häggblom.

Två konserter ordnas, klockan 13.15 respektive klockan 17.

Biljetterna kostar 12 euro och fås vid dörren samt via Grand Luckan.

Mer läsning