Spelrecension: Norsk skogsrysare

NORSKT TAL. En kul detalj är att man implementerat ett norskt ljudspår vid sidan av det engelska, något som onekligen skänker mer autenticitet till upplevelsen. Bild: Okänd

Indie-rysaren Through the Woods har många goda idéer i bagaget – men lever tyvärr inte upp till sin potential.

Through the Woods

Format: Digitalt (Xbox One, PlayStation 4, PC)

Genre: Skräck/äventyr

Åldersgräns: 16

Betyg: 2/5

Människans rädsla och ödmjukhet inför skogen, inte minst här uppe i norr, har sedan urminnes tider gett upphov till skräckinjagande sagor, myter och sägner.

Det är den känslan som indierysaren Through the Woods tar fasta på, när en mors desperata sökande efter sin försvunne son tar henne genom djupa, snåriga skogar längs Norges västkust.

Det är en i spelsammanhang ovanlig skådeplats som är uppfriskande att få utforska – full av faror och mörka hemligheter. Through the Woods är inte det mest bildsköna spelet där ute, men lyckas med enkla medel ändå skapa en övertygande skandinavisk känsla i miljöer och atmosfär.

Att med ficklampan som enda sällskap utforska de mörklagda skogarna kan stundtals vara pirrigt och inlevelsefullt. Det hänger ofta en olustig spänning i luften när man ensam stapplar fram längs de knastrande stigarna, till tonerna av illavarslande bakgrundsljud och skuggspel som i ett spänt sinnesläge lätt kan misstolkas. Och det är inte alldeles ogrundat heller, då skogen trots allt bebos av vargar, troll och diverse oknytt som kan träda fram ur mörkret när man minst anar det.

De berättarmässiga ambitionerna är det heller inget fel på. Via små ljudklipp, där modern återberättar delar av händelseförloppet ur minnet, serveras på ett intressant sätt omständigheterna både före försvinnandet och under själva sökprocessen. Det är en jordnära och relaterbar berättelse som inte krånglar till det i onödan.

Problemet är bara att upplevelsen dessvärre är ganska tom och substanslös i övrigt.

Problemet är bara att upplevelsen dessvärre är ganska tom och substanslös i övrigt. Särskilt spelmässigt. Trots skogens potentiella faror uppstår sällan några situationer då man på allvar fruktar eller behöver kämpa för sitt liv. Man slipper undan för enkelt och behöver sällan anstränga sig varken intellektuellt eller rent fysiskt. Fler konkreta spelmoment hade kunnat bidra med lite välbehövlig nerv.

Handlingen lyckas heller inte, de goda intentionerna till trots, träffa helt rätt alla gånger i dess strävan att vidröra allvarliga ämnen och väcka känslor. Stundtals kan desperationen kännas lite forcerad och den ojämna leveransen från röstskådespelarna skapar en del tvära kast mellan trovärdighet och ofrivillig komik.

Lägg till en synnerligen kort speltid på under tre timmar och det blir alltmer omöjligt att ens med god vilja rekommendera Through the Woods, hur mycket premissen än tilltalar mig.

Goda idéer och fängslande stämning kan man komma långt med, men det räcker inte alltid hela vägen. Through the Woods är tyvärr ett sådant fall.