Norrman bjuder på varm och nordiskt klingande julkonsert

NORDISK JUL. Erik-André Hvidsten sjöng in julen i Borgå domkyrka i fjol och återvänder i år. En nordisk jul heter konserten som ordnas den 4 december. Bild: Pressbild

Skådespelaren och artisten Erik-André Hvidsten är bekant för den östnyländska publiken sedan tidigare, bland annat i julmusikens tecken. Nu är han ute på turné genom Svenskfinland och sjunger in julen i Borgå domkyrka.

– Jag kan knappt vänta med att sjunga mina största julfavoriter för den finlandssvenska publiken igen, säger Erik-André Hvidsten.

I fjol uppträdde han med en bejublad konsert i Borgå domkyrka och den 4 december är han tillbaka under den medeltida kyrkans valv. Konserten går under namnet En nordisk jul och är ett led i lanseringen av Hvidstens nordiska julskiva med samma namn. Albume är inspelat i samarbete med Norska Radiosymfonikerna, Kringkasfingsorkesteret under ledning av dirigent Nick Davies.

Skivan släpptes i för en dryg vecka sedan och på den finns låtar som Julvisa av Topelius, Jul, jul strålande jul, Viskar en bön, Nordnorsk julesalme och O helga natt. En helt nyskriven låt av finns också med, Barndommens jul, som handlar om att önska sig tillbaka till barndomens jul, där allt var magiskt, varmt och glittrande.

Nyskrivet och nostalgiskt

Den kanske största överraskningen är att Sveriges mesta folkmusiker, nyckelharpisten Åsa Jinder har skrivit ny, svensk text till ett av världshistoriens vackraste instrumentalstycken. Låt kärleken bli allt är skriven till Ennio Morricones Gabriel's oboe och finns med på albumet.

Publiken bjuds på en julkonsert fylld med nostalgi, kända sånger och nya sånger. Det blir stort, mäktigt och rörande vackert, det blir finlandssvenska, norska, svenska jullåtar varvat med Erik-André Hvidstens härliga humor.

– Jag älskar att vara på turné i Finland. Publiken är otroligt lyhörd och den norska humorn blandad med den finlandssvenska melankolin möter varandra så härligt, säger artisten i ett pressmeddelande.

Erik-André Hvidsten är en sann nordist. Han är född och uppvuxen i Norge, men har bott och arbetat runtom i Norden. I Svenskfinland är han känd bland annat via Årets stora julkonsert-turnéerna, men också via roller på Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater, samt via oratoriet Skymning Gryning.

I Borgå domkyrka backas han upp av Thomas Enroth på piano, Erik Drougge på violin och Emma Strömbäck på cello. Biljetterna till konserten den 4 december klockan 19 kostar 30 euro och fås via netticket.fi. Turnéstart är i Borgå och därifrån går turnén vidare till kyrkorna i Åbo, Ekenäs och Kimito.

De sista julkonserterna sjungs i Vasa stadshus och i Munsala kyrka till ackompanjemang av Vasa stadsorkester.

Mer läsning