Nordiskt för hela slanten – Ami Aspelund ger konsert i Borgå på Kvinnodagen

NORDISKT. Ami Aspelund gästar Borgå på Kvinnodagen och bjuder på en konsert med många nordiska inslag. Bild: Jouni Harala

Sångerskan Ami Aspelund gästar på Borgå på Kvinnodagen. I Fabrikssalen bjuder hon på en nordisk resa och sjunger sånger från varje nordiskt land.

Så in i Norden heter konserten med samma namn som Ami Aspelunds senaste album. Temat såväl för söndagens konsert i Borgå samt för skivan är Norden, och Aspelund tolkar sånger på svenska, finska och till och med på samiska och färöiska. Tanken är att via musiken utvidga kulturutbytet med det övriga nordiska länderna.

– Jag vill dra mitt strå till stacken för att hålla språken levande och livskraftiga. Kunskap om varandras språk och existens för oss närmare varandra, säger sångerskan i ett pressmeddelande.

Under kvällen i Fabrikssalen i Borgå bjuder hon publiken på sånger och folkmelodier – hon sjunger med folkton med stänk av jazz och etno och ibland också på dialekt. På repertoaren finns bland annat två sånger av den norska låtskrivaren Halvdan Sivertsen, Sommarfugel i vinterland och Nordaforr som på svenska betyder ungefär "norrut".

Kvinnodagskonsert i Konstfabrikens Fabrikssal söndagen den 8 mars kl. 16.

På scenen: Ami Aspelund, sång, Eliina Mäkiranta, piano, Jari Nieminen, gitarr, Anssi Växby, bas och Kaarle Mannila, percussions.

Biljetterna till konserten kostar 15/10 euro via lippu.fi eller via Konstfabrikens info.

Ami Aspelund har även översatt den danska sångerskan och låtskrivaren Pia Raugs låt Fuglelugt till svenska, och på repertoaren finns också den isländska sången Ridum, ridum i nytt arrangemang. Vi skal ikkje sova bort sumarnatta sjunger hon på norska, och de som gillar Vegatoppen kan känna igen stycket: i fjol sjöng hon låten som duett med Erik-André Hvidsten.

I Fabrikssalen tolkar Aspelund även en rad låtar med finska texter. Publiken får ett smakprov på "något nytt, något gammalt, något lånat och något eget" ur föreställningen Moninainen.

Ami Aspelund har varit verksam som artist i närmare femtio år och har representera Finland i olika internationella sammanhang. Hon har också gjort ena shower, bland annat för teve, och har producerat ett antal egna album under årens lopp. För tillfället är Aspelund också engagerad i olika musikaler och teaterprojekt.

Kvinnodagskonserten arrangeras av Borgånejdens musikinstitut i samarbete med Borgå stads kultur- och fritidstjänster och Stiftelsen för Konstfabriken i Borgå.

Mer läsning