Norden samlas i Borgå – 300 barn och ungdomar deltar i festivalen Norbusang

Anita Brevik, dirigent för Nidarosdomens jentekor, tillsammans med körmedlemmarna Ronja Marie Dassinnies, Sofie Winterbottom och Henny Brilke. De säger att körsång skapar gemenskap. Foto: Sofie Fogde/SPT Bild: Sofie Fogde/SPT

Norbusang samlar barn och ungdomar från hela Norden med samma intresse – körsång. Nu har de chans att inspireras av varandra. På lördag går festkonserten av stapeln.

– Deltagarna får samlas i en nordisk gemenskap och skapa musik tillsammans. De får också uppleva de andras musik, säger evenemangsproducent Miira Holländer.

Festivalen Norbusang ordnas i Borgå mellan den 5 och 9 juni. Evenemanget ordnas för de nordiska ländernas körorganisationer varje år. I år deltar tjugotvå körer.

– Borgå är en perfekt plats att ordna en festival av den här storleksordningen. Det finns möjlighet att ordna en så kallad grönfestival. Det är enkelt att ta sig runt när det är gångavstånd till allt, säger Holländer.

Nidarosdomens jentekor har jobbat hårt

Det är första gången Henny Brilke, Sofie Winterbottom och Ronja Marie Dassinnies från Trondheim deltar i Norbusang och besöker Finland. De är tre av Niderosdomens jentekors trettiofem deltagare, en kör för flickor i åldern tio till fjorton år.

– Det är så roligt att vara här. Borgå är en mysig stad, säger Winterbottom.

– Festivalen är en fantastisk chans för oss att lära oss om andra länder och kulturer, säger Brilke.

– Vi sjöng hela bussfärden hit. Vi är ett bra gäng som uppmuntrar varandra. Det är sången som vi har gemensamt, säger Dassinnies.

De har jobbat hårt hela våren för att förbereda sig inför Norbusang.

– Vi ska uppträda på öppningskonserten på torsdag. Vi ska framföra en sång som är specialbeställd av den brittiske kompositören Bob Chillcott. Den kallas "Nidaros Jazz Mass", säger körens dirigent Anita Brevik.

Enligt Brevik är en sammankomst som Norbusang viktig för att öka toleransen bland barn och ungdomar. Det är också en möjlighet att bli inspirerad och inspirera andra.

– Många anser att körsång är nördigt. Det är viktigt att visa ungdomarna att det finns hur många som helst med samma intresse, också i andra länder, säger hon.

Norbusang ordnas i år för trettionde gången

Norbusang ordnades för första gången i Norge 1987. Efter det har den ordnats nästan varje år. Det här blir trettionde gången festivalen arrangeras.

– Vi ska fira det med ett extra jubileumsverk komponerat av Mia Makaroff under festkonserten på lördag, säger Miira Holländer.

Grundkonceptet är att nordiska körer samlas och får se varandra uppträda och samtidigt uppträda inför andra.

– Vi har valt att öppna upp konserterna för allmänheten. Förutom det har vi massor av internt program, som till exempel på onsdag kväll då vi ordnar en öppningsceremoni för deltagarna.

På Norbusangs webbplats hittar man program som är öppet för allmänheten. Slutkonserten är helt slutsåld.

– Största delen av programmet för allmänheten är gratis. Det är bara att stiga på. Till exempel på torsdag har vi en öppningskonsert i domkyrkan klockan 19.

Från Finland deltar elva körer.

Norbusang ordnas i år av De Ungas Musikförbund i Svenskfinland rf (DUNK).

Sammanslutning av de nordiska ländernas körorganisationer för barn och ungdomar.

Varje år arrangeras en festival i ett av de nordiska länderna.

I år arrangeras festivalen av DUNK i Borgå den 5 till 9 juni.

Nästa år arrangeras festivalen i Nyköping i Sverige.

Den första festivalen ordnades 1987 i Norge.

Mer läsning