Nollgrader, t-tröja och rollator – rådiga killar råkade på ålderstigen dam i Söderkulla och slog larm

Niko Lindberg (fr.v.) Viktor Holmqvist och Robin Hamström agerade rådigt natten till söndagen när de hjälpte en demenssjuk, äldre dram som irrade omkring med rollator i Söderkulla centrum. Bild: Privat

Sibbokillarna Viktor Holmqvist, Niko Lindberg och Robin Hamström gjorde det enda rätta när de natten till söndagen fick se en ålderstigen dam irra omkring i bara t-tröja i centrum av Söderkulla. De lånade henne en jacka och slog larm.

– Det var sent på natten, klockan var kring ett och vi var på väg hemåt från en fest, berättar Sibbobon Viktor Holmqvist, 17.

Söderkulla centrum passerades i sällskap med kompisarna Niko Lindberg och Robin Hamström men strax bestämde sig killarna för att vända om. De hade alla lagt märke till en äldre dam i t-tröja och pyjamasbyxor som gick med rollator i närheten av mataffären vid rondellen, och de hade också noterat att inga av bilisterna som rörde sig i centrum stannade.

– Vi insåg att vi borde ha stannat direkt. Damen såg ut att vara över nittio, hade inte ordentliga kläder på sig och det var noll grader ute, säger Holmqvist.

Killarna stannade och klev ur bilen för att höra sig för om allting stod rätt till med den ålderstigna damen. De insåg fort att hon inte bara var felklädd och frusen utan också förvirrad.

– Vi gav henne en av våra vinterrockar så att hon inte skulle frysa ihjäl och försökte reda ut varifrån hon kom, berättar Viktor Holmqvist.

Damen såg ut att vara över nittio, hade inte ordentliga kläder på sig och det var noll grader ute.

Slog larm

De fick uppfattningen att nittioplussaren bodde på servicehuset Linda några hundra meter bort från mataffären, men den äldre damen var skärrad och pratade så osammanhängande att Holmqvist och hans kompisar bestämde sig för att det var bäst att ringa larmcentralen.

– Tydligen var det inte så viktigt. Efter en halv timme ringde vi på nytt efter hjälp och sedan kom en polispatrull och tog hand om henne. Då var klockan typ halvtvå och vi hade stått där med damen i kanske fyrtio minuter.

Viktor Holmqvist säger att killarna nog övervägde att ledsaga nittioåringen hem, men eftersom larmcentralen gett order om att de skulle invänta hjälp så valde de att avvakta.

Tydligen var det inte så viktigt. Efter en halv timme ringde vi på nytt efter hjälp.

– Det var bra att vi stannade, säger Holmqvist. Vi vet inte vad som skulle ha hänt annars. Det konstiga var att ingen bromsade in för att kolla att allting stod rätt till med henne, först efter att vi gjort det stannade också andra bilister och hörde sig för.

"Rekorderliga ungdomar"

Killarnas rådiga ingripande gick inte Söderkullaborna förbi: I byns Facebook-grupp uppmärksammades deras förtjänstfulla insats av andra förbipasserade som sände ett varmt tack till rekorderliga unga männen.

Ett varmt tack fick de tre hjältarna också i den efterföljande diskussionstråd där kvinnans son uttryckte sin tacksamhet över att det finns fina ungdomar, i det här fallet i form av räddarna Viktor Holmqvist, Niko Lindberg och Robin Hamström.

– Pojkarna ska ha en eloge och en stor kram! säger den äldre kvinnans son. Han ställer sig också undrande till hur det är möjligt att mamman kunnat avvika från Lindahemmet mitt i natten, utan att personalen märkte det. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

ÖN ringer upp Veronica Fellman, vd på servicehuset Linda, som direkt gör klart att hon inte kan kommentera enskilda fall. Däremot konstaterar hon att det finns tre olika boendeformer på Linda: serviceboende, så kallat resurserat serviceboende med vård 24 timmar om dygnet samt stött serviceboende.

"Rekommenderar larm"

Fellman tillägger visserligen att oberoende av bostadsformen så är det inte meningen att seniorerna ska vistas utomhus nattetid.

– För många av våra äldre rekommenderar jag ett larm med gps, då reagerar vår personal ifall någonting oförutsett händer, säger hon.

Balansgången är fin, påpekar Fellman. Det handlar dels om seniorernas självbestämmanderätt, dels om trygghet.

– Det är inte meningen att boendena ska gå ut olämpligt klädda på olämpliga tider.

Det är inte meningen att boendena ska gå ut olämpligt klädda på olämpliga tider.

Det kan den äldre damens söner hålla med om och förstår inte hur det är möjligt att mamman vandrat omkring utomhus ensam, mitt i natten.

– Det här är en allvarlig grej, säger en av sönerna som ÖN talat med.

Mamman har de facto sedan några veckor larmet som serviceboendets vd Veronica Fellman talar om, och han frågar sig om larmet fallerat eller vad som riktigt skett.

Vill ha utredning

– Mammas närminne är svagt och vi har därför varit proaktiva och skaffat larmet. Mamma har också kommunal hemvård och dessutom anlitar vi en privat hemvårdare, säger han.

Pojkarna ska ha en eloge och en stor kram!

Nu väntar sonen på att få ett skriftlig utlåtande från kommunens hemvårdsservice och från Lindahemmet, baserat på en utredning av det skedda. Hittills har han bara fått vaga svar, bland annat ett påstående om att mamman var ute bara en kort tid, sex-sju minuter.

– Det verkar inte stämma och jag tycker att om de ansvariga inte vet vad som riktigt hänt så ska de ta reda på, säger han.

Sonen konstaterar tacksamt att "mamma hade dubbel skyddsängel". Hon förfrös inte och blev heller inte rånad – handväskan går hon aldrig ut utan – i stället kom räddningen i form av tre unga killar.

– Det kräver mod att vara den första och titta efter då någon är illa ute, och det krävs mod att tänka på andra. Pojkarna ska ha en eloge och en stor kram!